Carrot Cake

Home / Breakfast / Carrot Cake
  Carrot Cake
As I have told you in previous posts, I always try to find recipes for sweets with quantities that do not last forever. I prefer to make sweets that can be consumed within two to three days. As I was surfing the internet I came across this recipe for carrot cake on BBC’s Good Food and I really liked the idea of making it. So, when I returned back home I immediately put my plan in action. With some slight alterations I followed the recipe and the result was excellent. It is a very easy recipe apart from grating the carrots, nevertheless it worth the trouble. Here is the recipe.
  Carrot Cake
Carrot Cake
Ingredients
175 gr. sugar
175 gr. maize oil
3 large eggs lightly beaten
150 gr. grated carrots
60 gr. raisins
zest of 1 large orange
175 gr. self-raising flour
1 tsp bicarbonate of soda
1 tsp ground cinnamon
1/2 tsp grated nutmeg
For the Frosting
80 gr. caster sugar
1 1/2 tbsp orange juice
Directions
Preheat oven to 180 degrees Celcius.
Oil and line the base and sides of an 18 cm bread tin with baking parchment.
Throw the sugar and oil in the mixer’s bowl and add the eggs.
Mix until they incorporate. Stir in the grated carrots, raisins and orange zest.
Mix the flour, soda and spices and sift them to the bowl.
When they are incorporated stop mixing.
The mixture will be fairly soft and almost runny.
Pour the mixture into the tin and bake for 45 to 50 minutes.
Let it cool for 5 minutes, take out of the tin and peel off the paper .
Beat together the frosting ingredients and drizzle it on top. Kali Orexi.

Carrot Cake
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Dessert
Ingredients/ Συστατικά
  • 175 gr. / 6 oz. sugar
  • 175 gr. / 6 oz. corn oil
  • 3 large eggs lightly beaten
  • 150 gr. / 5 oz. grated carrots
  • 60 gr. / 2 oz. raisins
  • zest of 1 large orange
  • 175 gr. / 6 oz. self-raising flour
  • 1 tsp bicarbonate of soda
  • 1 tsp ground cinnamon
  • ½ tsp grated nutmeg
  • For the Frosting
  • 80 gr. / 3 oz. caster sugar
  • 1½ tbsp orange juice
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Preheat oven to 180 degrees Celcius.
  2. Oil and line the base and sides of an 18 cm / 7 in. bread tin with baking parchment.
  3. Throw the sugar and oil in the mixer's bowl and add the eggs.
  4. Mix until they incorporate.
  5. Stir in the grated carrots, raisins and orange zest.
  6. Mix the flour, soda and spices and sift them to the bowl.
  7. When they are incorporated stop mixing.
  8. The mixture will be fairly soft and almost runny.
  9. Pour the mixture into the tin and bake for 45 to 50 minutes.
  10. Let it cool for 5 minutes, take out of the tin and peel off the paper .
  11. Beat together the frosting ingredients and drizzle it on top.

Κέικ Καρότου
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Ingredients/ Συστατικά
  • 175 γρ. ζάχαρη
  • 175 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 3 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 150 γρ. τριμμένο καρότο
  • 60 γρ. σταφίδες
  • ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για το γλάσο
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1½ κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180˚C.
  2. Λαδώνετε τη βάση και τις πλευρές ενός ταψιού φόρμας με μήκος 18 cm και τις σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Ρίξτε τη ζάχαρη και το λάδι στο μπολ του μίξερ και προσθέστε τα αυγά.
  4. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Ρίξτε μέσα το τριμμένο καρότο, τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  6. Ανακατέψτε το αλεύρι, τη σόδα και τα μπαχαρικά και κοσκινίστε τα στο μπολ.
  7. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
  8. Το μείγμα θα είναι αρκετά υδαρές.
  9. Αδειάστε το μίγμα στην φόρμα και ψήστε για 45-50 λεπτά.
  10. Αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά και βγάλτε το από το ταψί.
  11. Χτυπήστε μαζί τα συστατικά για το γαρνίρισμα και περιχύστε από πάνω.