This is not a cake. This is a torte as we call it in Greece. These types of sweets are sold in sweet stores and they are made with chocolate, cream, caramel, etc. It usually has one or two very thin layers of sponge-cake or lady fingers and filling. On top they are decorated with whipped cream or pieces of chocolate. This is an easy one you can make at any occasion. I found this recipe on an advertising leaflet that was given to me when I bought the milk.

 

Chocolate Torte

Ingredients

1 can sweetened condensed milk (about 397 gr./14 oz.)
400 gr. / 14 oz. unsweetened chocolate (I used 70% cocoa)
500 gr. / 17 oz. heavy cream
20 lady fingers
rum or brandy for brushing the lady fingers
For the sauce
250 gr. / 9 oz. sweetened condensed milk
150 gr. / 5 oz. water
400 gr. / 14 oz. unsweetened chocolate ( I used 70% cocoa)
40 gr. / 1.5 oz. butter
1 cup whipped cream

Chocolate Torte.JPG

Instructions
We whip the heavy cream until it becomes chantilly.

We melt the chocolate on a bain-marie.

We incorporate the chocolate batter to the whipped cream and pour the milk.

We mix until they become one.

In a bowl we put the rum or brandy.

On a tray we put half of the lady fingers after we have sank them on the rum or brandy.

Above them we put half of the chocolate cream.

Another layer of lady fingers and the rest of the chocolate cream.

We put the sweet in the fridge and we make the chocolate sauce as follows:

We melt the chocolate in bain-marie.

We heat the milk with the water and we throw it to the chocolate.

Add the butter and whisk until well incorporated.

We place it in the fridge for a few minutes until the sauce starts to thicken and throw it over the torte.

We garnish with whipped cream or anything that you like.

Good Luck.

Chocolate Torte.JPG

5.0 from 4 reviews
Chocolate Torte
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Dessert
Ingredients/ Συστατικά
  • 1 can sweetened condensed milk (about 397 gr./14 oz.)
  • 400 gr. / 14 oz. unsweetened chocolate (I used 70% cocoa)
  • 500 gr. / 17 oz. heavy cream
  • 20 lady fingers
  • rum or brandy for brushing the lady fingers
For the Ganache
  • 250 gr. / 9 oz. sweetened condensed milk
  • 150 gr. / 5 oz. water
  • 400 gr. / 14 oz. unsweetened chocolate ( I used 70% cocoa)
  • 40 gr. / 1.5 oz. butter
  • 1 cup whipped cream
Instructions/ Εκτέλεση
  1. We whip the heavy cream until it forms stiff peaks.
  2. We melt the chocolate on a bain-marie.
  3. We incorporate the chocolate batter to the whipped cream and pour the milk.
  4. We mix until they become one.
  5. In a bowl we put the rum or brandy.
  6. On a round pan with diameter about 26 cm / 10 in., we put half of the lady fingers after we baptize them on the rum or brandy.
  7. Above them we put half of the chocolate cream.
  8. Another layer of lady fingers and the rest of the chocolate cream.
  9. We put the sweet in the fridge and we make the chocolate ganache as follows.
For the Ganache
  1. We melt the chocolate in bain-marie.
  2. We heat the milk with the water and we pour it to the chocolate.
  3. Add the butter and whisk until well incorporated.
  4. We place it in the fridge for a few minutes until the sauce starts to thicken and throw it over the torte.
  5. We garnish with whipped cream or anything that you like.
  6. Good Luck.

 
5.0 from 4 reviews
Τούρτα Σοκολάτας με Ζαχαρούχο Γάλα
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Ingredients/ Συστατικά
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 400 γρ. κουβερτούρα (χρησιμοποίησα με 70% κακάο)
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 20 σαβαγιάρ
  • ρούμι ή κονιάκ για να βρέξετε τα σαβαγιάρ
Για τη Γκανάς
  • 250 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 150 γρ. νερό
  • 400 γρ. κουβερτούρα (χρησιμοποίησα με 70% κακάο)
  • 40 γρ. Βούτυρο
  • 1 φλ. σαντιγύ
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Στο μίξερ χρυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ.
  2. Λειώνουμε τη σοκολάτα σε ένα Μπεν Μαρί.
  3. Ενσωματώνουμε τη σοκολάτα με την κρέμα σαντιγί και προσθέτουμε το γάλα.
  4. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνουν ένα.
  5. Σε ένα μπολ βάζουμε το ρούμι ή κονιάκ.
  6. Σε μία φόρμα στρογγυλή περίπου 26 cm βάζουμε τα μισά από τα σαβαγιάρ, αφού τα έχουμε βουτήξει στο ρούμι ή το κονιάκ.
  7. Από πάνω τους βάζουμε μισή από την κρέμα σοκολάτας.
  8. Μια άλλη στρώση σαβαγιάρ και την υπόλοιπη την κρέμα σοκολάτας.
  9. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και φτιάχνουμε την γκανάς σοκολάτας ως εξής.
Για τη Γκανάς
  1. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν Μαρί.
  2. Θερμαίνουμε το γάλα με το νερό και το ρίχνουμε στη σοκολάτα.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
  4. Τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγα λεπτά μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει και τη ρίχνουμε πάνω από την τούρτα.
  5. Γαρνίρετε με σαντιγύ ή ότι άλλο θέλετε όπως φρέσκα φρούτα.