Double Chocolate Tiramisù

Home / Chocolate / Double Chocolate Tiramisù

Double Chocolate Tiramisu.JPG

As I was saying, Valentine’s Day tends to get very pricy and, between us, all market tries to exploit it as much as possible and in most cases at the expense of the consumers. So, and since many of us will be celebrating with our kids, I am giving you this kids friendly Tiramisù adapted from Martha Stewart’s site. We all loved it, small and big ones and I am sure, if you are a true fan of chocolate, you’ll love it too. Now, if, by any chance, you have the tremendous luck to celebrate without kids (how much I miss that), then you can just add some alcohol to the cream and instead of using cocoa dissolved in water to dampen the ladyfingers, you can use some strong coffee.
It is easy and a crowd pleaser and it will make your little one’s faces smile!

Double Chocolate Tiramisu.JPG

Double Chocolate Tiramisù

Ingredients
2 tbsp unsweetened cocoa powder
1 ½ cup heavy cream
120 gr. /4 oz semisweet chocolate, chopped
200 gr. Cream cheese at room temperature
¾ cup sugar
24 ladyfingers

Double Chocolate Tiramisu.JPG

Instructions
In a bowl mix the cocoa powder with 1 cup of very hot water until it is dissolved.
Put aside. In a microwave safe bowl put the chocolate and ¼ cup of the heavy cream. Place in the microwave oven for 1 minute or until the chocolate starts to melt.

Double Chocolate Tiramisu.JPG
Stir until the chocolate is completely melted and incorporated to the heavy cream. Set aside to cool at room temperature.
In the mixer transfer the cooled chocolate and add the cream cheese and the sugar. Mix until they are incorporated and after pour the remaining heavy cream.
Beat for about 2 minutes until the batter becomes fluffy.
Take a rounded springform pan with diameter about 23 cm, cover its bottom with one layer of ladyfingers.
With a spoon pour little by little the dissolved cocoa. Don’t pour too much cause they will be soaked in it.

Double Chocolate Tiramisu.JPG
Then throw half of the chocolate batter. Again cover with another layer of ladyfingers and follow the step mentioned above regarding the cocoa.
Above them throw the rest of the chocolate batter.
Cover the tiramisù with a cling film and refrigerate.
Just before serving dust some unsweetened cocoa on top.

Double Chocolate Tiramisu.JPG I am sending this to Full Plate Thursday hosted by Miz Helen.

Tiramisu

5.0 from 1 reviews
Double Chocolate Tiramisù
 
Author/ Συγγραφέας:
Ingredients/ Συστατικά
  • 2 tbsp unsweetened cocoa powder
  • 1 ½ cup heavy cream
  • 120 gr. /4 oz semisweet chocolate, chopped
  • 200 gr. Cream cheese at room temperature
  • ¾ cup sugar
  • 24 ladyfingers
Instructions/ Εκτέλεση
  1. In a bowl mix the cocoa powder with 1 cup of very hot water until it is dissolved.
  2. Put aside.
  3. In a microwave safe bowl put the chocolate and ¼ cup of the heavy cream.
  4. Place in the microwave oven for 1 minute or until the chocolate starts to melt.
  5. Stir until the chocolate is completely melted and incorporated to the heavy cream.
  6. Set aside to cool at room temperature.
  7. In the mixer transfer the cooled chocolate and add the cream cheese and the sugar.
  8. Mix until they are incorporated and after pour the remaining heavy cream.
  9. Beat for about 2 minutes until the batter becomes fluffy.
  10. Take a rounded springform pan with diameter about 23 cm, cover its bottom with one layer of ladyfingers.
  11. With a spoon pour little by little the dissolved cocoa. Don’t pour too much cause they will be soaked in it.
  12. Then throw half of the chocolate batter. Again cover with another layer of ladyfingers and follow the step mentioned above regarding the cocoa.
  13. Above them throw the rest of the chocolate batter.
  14. Cover the tiramisù with a cling film and refrigerate.
  15. Just before serving dust some unsweetened cocoa on top.
Notes/ Σημειώσεις
Recipe by Martha Stewart

 
5.0 from 1 reviews
Τιραμισού με Διπλή Σοκολάτα
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Ingredients/ Συστατικά
  • 2 κ.γ. κακάο ζαχαροπλαστικής (άγλυκο)
  • 1½ φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 120 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια
  • 200 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ φλ. ζάχαρη
  • 24 μπισκότα σαβαγιάρ
  • 1 φλ. ζεστό νερό
  • Άγλυκο κακάο για το πασπάλισμα
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ αναμείξτε το κακάο με το νερό μέχρι να διαλυθεί.
  2. Βάλτε στην άκρη.
  3. Σε ένα γυάλινο μπολ βάλτε τη σοκολάτα και ¼ φλ. κρέμας γάλακτος.
  4. Ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό μέχρι ν' αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα.
  5. Ανακατέψτε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει τελείως και να ενσωματωθεί με την κρέμα γάλακτος.
  6. Βάλτε το στην άκρη και αφήστε το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Όταν κρυώσει βάλτε το στο μίξερ και προσθέστε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη.
  8. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν και ρίξτε στη συνέχεια την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.
  9. Χτυπήστε για περίπου δύο λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.
  10. Πάρτε μια στρογγυλή φόρμα με ελατήριο που ανοίγει, με 23 εκ. διάμετρο και στρώστε μία σειρά σαβαγιάρ.
  11. Με ένα κουτάλι ρίξτε λίγο λίγο από το μίγμα του κακαόνερου, όχι πολύ γιατί θα μουλιάσουν.
  12. Ρίξτε από πάνω τη μισή ποσότητα του σοκολατένιου μίγματος.
  13. Ισιώστε και βάλτε άλλη μία σειρά σαβαγιάρ.
  14. Ξανά με το κουτάλι βρέξτε τα με το μείγμα κακαόνερου.
  15. Από πάνω ρίξτε και το υπόλοιπο σοκολατένιο μίγμα.
  16. Ισιώστε και πασπαλίστε με άγλυκο κακάο.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή απο της Martha Stewart.