Κέικ Λεμονιού με Σιρόπι και Καραμελωμένα Λεμόνια
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κέικ
Cuisine/ Κουζίνα: Διεθνής
Ingredients/ Συστατικά
Για το Κέικ
  • 1 φλ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ½ φλ. καστανή ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 φλ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 20 γρ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. γιαούρτι light
Για το Σιρόπι
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. νερό
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • φλούδα από 1 λεμόνι
Για τα Καραμελωμένα Λεμόνια
  • Ένα λεμόνι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. νερό
Instructions/ Εκτέλεση
Για τα Καραμελωμένα Λεμόνια
  1. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε δύο δάχτυλα νερό και βάλτε το να βράσει.
  2. Χαμηλώστε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό και ρίξτε τις φέτες λεμονιού.
  3. Αφήστε για 5 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε τις.
  4. Σε μια άλλη κατσαρόλα τοποθετήστε τη ζάχαρη και το νερό και βάλτε τα να βράσουν.
  5. Χαμηλώστε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό και προσεκτικά τοποθετήστε τις φέτες λεμονιού.
  6. Αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 2 ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  7. Είναι έτοιμες όταν έχουν γίνει διαφανείς.
  8. Βγάλτε τις από την κατσαρόλα.
Για το Κέικ
  1. Στο μίξερ, τοποθετήστε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και χτυπήστε για 6 έως 7 λεπτά.
  2. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι ενσωματωθούν.
  3. Ρίξτε το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε.
  4. Σε ένα μπολ, κοσκινήστε δύο φορές, το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
  5. Σιγά-σιγά, προσθέστε το μίγμα αλευριού στο στη μαργαρίνη/ζάχαρη και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα.
  6. Τέλος, ρίξτε το γιαούρτι.
  7. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα στρογγυλό ταψί με 30 cm διάμετρο ή όπως έκανα εγώ δύο φόρμες των 25 cm και 30 cm.
  8. Ρίξτε το μίγμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στο 175° C για 40 με 45 λεπτά ή μέχρι να βυθίζετε το μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού και να βγαίνει καθαρό.
  9. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Για το Σιρόπι
  1. Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν για 5 λεπτά.
  2. Βγάλτε από τη φωτιά.
Συναρμολόγηση
  1. Βάλτε το κέικ σε ένα μεγαλύτερο από αυτό ταψί και τρυπήστε το με μια οδοντογλυφίδα ή με το θερμόμετρο της κουζίνας όπως έκανα εγώ.
  2. Με μια κουτάλα χύστε το καυτό σιρόπι στην κορυφή, και αφήστε το να μείνει για μερικές ώρες για να το απορροφήσει.
  3. Αλείψτε το κέικ με το σιρόπι και τοποθετήστε τα λεμόνια στην κορυφή.
  4. Αλείψτε με το παχύ σιρόπι από τα ζαχαρωμένα λεμόνια και διακοσμήστε με τις φέτες λεμονιού.
Notes/ Σημειώσεις
Η συνταγή για το κέικ είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/syrupy-lemon-cake-with-candied-lemons/