Ρύζι με Σαφράν, Σταφίδες και Κουκουνάρια
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Συνοδευτικό
Cuisine/ Κουζίνα: Συριακή
Ingredients/ Συστατικά
  • 1½ φλ. ρύζι μπασμάτι (325 g), που το έχουμε ξεπλύνει
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. κουκουνάρια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. σταφίδες ξανθές
  • 1¾ φλ. (425 ml) βραστό νερό
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. σαφράν νήματα (ή ½ κουταλάκι κουρκουμά)
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Μουσκέψτε το ρύζι σε χλιαρό νερό για δέκα λεπτά.
  2. Στραγγίστε.
  3. Ενώ το ρύζι μουσκεύει, βάλτε σε μια κατσαρόλα 3 φλυτζάνια νερό για να βράσει.
  4. Σε μία άλλη κατσαρόλα προσθέστε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
  5. Βάλτε τα κουκουνάρια και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 1 έως 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Μεταφέρετε τα κουκουνάρια σε ένα μπολάκι και αφήστε στην άκρη.
  7. Προσθέστε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα που φτιάξατε τα κουκουνάρια και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, περίπου 5 έως 7 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  8. Προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  9. Ρίξτε μέσα τη σουλτανίνα, το βραστό νερό, το αλάτι, και το σαφράν (ή κουρκουμά), γυρίστε τη θερμοκρασία στο υψηλό και βράστε.
  10. Ανακατέψτε μια τελευταία φορά, καλύψτε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει, περίπου 10 λεπτά (μην ανοίγετε το κάλυμμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος).
  11. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το να καθίσει 15 λεπτά, στη συνέχεια, ανακατέψτε το με ένα πιρούνι να αφρατέψει.
  12. Αδειάστε σε μια πιατέλα και ρίξτε το καβουρδισμένο κουκουνάρι από πάνω.
  13. Σερβίρετε.
  14. ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ μπορείτε να προσθέσετε δύο λοβούς κάρδαμο, δύο ολόκληρα γαρίφαλα, και ένα κομμάτι ξύλο κανέλας κατά το βράσιμο.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή από το βιβλίο της Faith Gorsky
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/saffron-rice-with-golden-raisins-and-pine-nuts-an-edible-mosaic-virtual-book-launch-party/