Ανάμεικτο Κίτρινο και Λευκό Ρύζι
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Συνοδευτικό
Cuisine/ Κουζίνα: Συριακή
Ingredients/ Συστατικά
  • 1½ φλ. (325 g) basmati ρύζι, ξεπλυμένο
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 2 λοβούς κάρδαμο, ραγισμένα ανοικτά
  • 2 ολόκληρους κόκκους πιπεριού
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 1¾ φλ. (425 ml) βραστό νερό
  • 1-2 πρέζες σαφράν νήματα ή ½ κουταλάκι κουρκουμά διαλυμένο σε 1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Μουσκέψτε το ρύζι σε χλιαρό νερό για δέκα λεπτά.
  2. Στραγγίστε.
  3. Ενώ το ρύζι μουσκεύει, βάλτε σε μια κατσαρόλα 3 φλυτζάνια νερό για να βράσει.
  4. Προσθέστε το κρεμμύδι σε μία κατσαρόλα με λίγο λάδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, περίπου 5, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  5. Προσθέστε το ρύζι, το φύλλο δάφνης, το γαρίφαλο, το κάρδαμο, το πιπέρι, και το αλάτι, και μαγειρέψτε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους, περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  6. Προσθέστε το ρύζι και το βραστό νερό, χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήστε το να βράζει.
  7. Ανακατέψτε μια τελευταία φορά, καλύψτε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει, περίπου 10 λεπτά (μην ανοίγετε το κάλυμμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος).
  8. Μόλις γίνει το ρύζι αφήστε την κατσαρόλα με το καπάκι για 15 λεπτά, στη συνέχεια, ανακατέψτε το ρύζι με πιρούνι.
  9. Μεταφέρετε το ⅓ του ρυζιού σε ένα ξεχωριστό μπολ.
  10. Ανακατέψτε το σαφράν ή τον κουρκουμά στο ⅓ του ρυζιού να κιτρινίσει.
  11. Ανακατέψτε το κίτρινο ρύζι και λευκό ρύζι.
  12. Σερβίρετε.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή από το βιβλίο της Faith Gorsky
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/saffron-rice-with-golden-raisins-and-pine-nuts-an-edible-mosaic-virtual-book-launch-party/