Βασιλόπιτα για το 2013
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Ingredients/ Συστατικά
  • Αλεύρι σκληρό για τσουρέκι (κοσκινισμένο): 550 - 600 γρ.
  • Ζάχαρη: 200 γρ.
  • Μαγιά: 45 γρ. νωπή ή 15 γρ. ξηρή
  • Γάλα φρέσκο (χλιαρό): 100 γρ.
  • Αυγά: 3
  • Βούτυρο (μαλακό): 125 γρ.
  • Μαστίχα κοπανισμένη: 6 δάκρυα
  • Μαχλέπι: 5 γρ.
  • Αλάτι: 2,5 γρ.
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα (για την επικάλυψη)
  • Αμύγδαλα φιλέ (για τη διακόσμηση)
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Βάζουμε σε ένα μπολ 50 γρ. από τη ζάχαρη, τη μαγιά, το γάλα χλιαρό, λίγο από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.
  2. Στο μίξερ βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε τη μαγιά που έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε προσθέτοντας το αλεύρι σταδιακά, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαφρώς κολλώδη.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει για μιάμιση ώρα περίπου.
  4. Ξαναδουλεύουμε ελαφρώς τη ζύμη με λαδωμένα χέρια και βάζουμε μέσα ένα νόμισμα.
  5. Τη μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψί και την πατάμε με την παλάμη μας.
  6. Αφήνουμε πάλι σε ζεστό περιβάλλον για άλλα 30 λεπτά να φουσκώσει.
  7. Με ένα πινέλο αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνειά της βασιλόπιτας με το μίγμα αυγού και διακοσμούμε με τα αμύγδαλα.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 30 – 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή από τους Μύλους Κρήτης
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/vasilopita-for-2013/