Μουστοκούλουρα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κουλούρια
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. πετιμέζι
  • 180 γρ. νερό
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 250 γρ. ζάχαρη (η αρχική συνταγή έλεγε 200 γρ.)
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • ½ κ.γ. αμμωνία
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 900 γρ. με 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μια χούφτα σταφίδες
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 ° C.
  2. Στο μπολ του μίξερ, ρίξτε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και το κονιάκ.
  3. Ανακατέψτε ελαφρώς.
  4. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε την αμμωνία το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τη σόδα.
  5. Ρίξτε τα στο ελαιόλαδο και ενσωματώστε τα.
  6. Ρίξτε το αλεύρι σιγά-σιγά, μέχρι μια ζύμη να σχηματιστεί γύρω από το φτερό του μίξερ.
  7. Εγώ χώρισα τη ζύμη σε δύο ίσες μπάλες.
  8. Έκανα απλά μπισκότα με την πρώτη μπάλα.
  9. Στη δεύτερη μπάλα πρόσθεσα τις σταφίδες και έκανα μουστοκούλουρα με σταφίδες.
  10. Πάρτε 2-3 ταψιά και σκεπάστε τα με λαδόκολλα.
  11. Πάρτε ένα κομμάτι της ζύμης ίσο με ένα μεγάλο καρύδι και πλάστε το, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
  12. Προσέξτε να μην γίνουν πολύ χοντρά γιατί φουσκώνουν λόγω μπέικιν πάουντερ σόδας.
  13. Τοποθετήστε τα στα ταψιά και ψήστε σε παρτίδες για 15 έως 18 λεπτά.
  14. Προσοχή μην τα παραψήσετε διότι θα γίνουν σκληρά.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμοσμένη από το Στέλιο Παρλιάρο.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/moustokouloura-traditional-grape-molasses-cookies/