Μουστοκούλουρα
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κουλούρια
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. πετιμέζι
- 180 γρ. νερό
- 100 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
- 250 γρ. ζάχαρη (η αρχική συνταγή έλεγε 200 γρ.)
- 50 γρ. κονιάκ
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
- ½ κ.γ. αμμωνία
- ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 900 γρ. με 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μια χούφτα σταφίδες
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 ° C.
- Στο μπολ του μίξερ, ρίξτε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη και το κονιάκ.
- Ανακατέψτε ελαφρώς.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε την αμμωνία το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τη σόδα.
- Ρίξτε τα στο ελαιόλαδο και ενσωματώστε τα.
- Ρίξτε το αλεύρι σιγά-σιγά, μέχρι μια ζύμη να σχηματιστεί γύρω από το φτερό του μίξερ.
- Εγώ χώρισα τη ζύμη σε δύο ίσες μπάλες.
- Έκανα απλά μπισκότα με την πρώτη μπάλα.
- Στη δεύτερη μπάλα πρόσθεσα τις σταφίδες και έκανα μουστοκούλουρα με σταφίδες.
- Πάρτε 2-3 ταψιά και σκεπάστε τα με λαδόκολλα.
- Πάρτε ένα κομμάτι της ζύμης ίσο με ένα μεγάλο καρύδι και πλάστε το, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
- Προσέξτε να μην γίνουν πολύ χοντρά γιατί φουσκώνουν λόγω μπέικιν πάουντερ σόδας.
- Τοποθετήστε τα στα ταψιά και ψήστε σε παρτίδες για 15 έως 18 λεπτά.
- Προσοχή μην τα παραψήσετε διότι θα γίνουν σκληρά.
Συνταγή προσαρμοσμένη από το Στέλιο Παρλιάρο.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/moustokouloura-traditional-grape-molasses-cookies/
3.2.1336