Τσουρέκι 1
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
Για το Προζύμι
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 225 gr. νερό χλιαρό
  • 4 ½ κ.γ. μαγιά
Για το τσουρέκι
  • 75 γρ. λιωμένο βούτυρο, ζεστό
  • 400 γρ. + 125 γρ.. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 175 γρ. ζάχαρη
  • 1 ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. τριμμένο μαχλέπι
  • 1 κ.γ. τριμμένη μαστίχα
  • 2 μεγάλα αυγά + 1 αυγό για το βούρτσισμα το τσουρέκι
  • 20 γρ. σκόνη γάλα
  • Αμύγδαλα φιλέ για διακόσμηση
Instructions/ Εκτέλεση
Για το Προζύμι
  1. Σε ένα μπολ προσθέστε τα 180 γρ. αλεύρι, το νερό και τη μαγιά.
  2. Χτυπήστε και αφήστε το να μείνει καλυμένο σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά.
  3. Μετά τα 45 λεπτά θα δείτε ότι θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα έχει φυσαλίδες στην επιφάνεια.
Για το τσουρέκι
  1. Σε ένα μπλέντερ προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι και το μαχλέπι και χτυπήστε τα έως ότου η ζάχαρη γίνει σαν άχνη.
  2. Προσθέστε τη μαστίχα.
  3. Στο προζύμι, προσθέστε τα δύο αυγά και τα 75 γρ. βούτυρο και χτυπήστε το με ένα σύρμα.
  4. Στο μπολ του μίξερ βάλτε το γάντζο και ανακατέψτε τα 125 γρ. από το αλεύρι, το γάλα σε σκόνη, το μείγμα της ζάχαρης και το προζύμι.
  5. Αρχίστε να ρίχνετε τα 400 γρ. αλεύρι σε 3 δόσεις.
  6. Αφήστε το μίξερ να τα χτυπήσει για δύο λεπτά ή έως ότου η ζύμη μαζευτεί γύρω από το γάντζο.
  7. Βάλτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ αλευρωμένο, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε τη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για μία ώρα.
  8. Μετά από μια ώρα, ζυμώστε και φτιάξτε τσουρέκι στο σχήμα που σας αρέσει.
  9. Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα και μεταφέρετε το τσουρέκι εκεί.
  10. Αφήστε το καλυμένο με πετσέτα για άλλη μία ώρα.
  11. Αλείψτε με αυγό ελαφρώς χτυπημένο και διακοσμήστε με τα αμύγδαλα
  12. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στο 175° C, για 30 έως 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσό καφέ χρώμα.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή της Νεκταρίας Πανταζοπούλου
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/easter-sweet-bread-and-easter-cookies-tsoureki-and-koulourakia/