Τσουρέκι 1
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
- 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 225 gr. νερό χλιαρό
- 4 ½ κ.γ. μαγιά
- 75 γρ. λιωμένο βούτυρο, ζεστό
- 400 γρ. + 125 γρ.. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 175 γρ. ζάχαρη
- 1 ¼ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. τριμμένο μαχλέπι
- 1 κ.γ. τριμμένη μαστίχα
- 2 μεγάλα αυγά + 1 αυγό για το βούρτσισμα το τσουρέκι
- 20 γρ. σκόνη γάλα
- Αμύγδαλα φιλέ για διακόσμηση
- Σε ένα μπολ προσθέστε τα 180 γρ. αλεύρι, το νερό και τη μαγιά.
- Χτυπήστε και αφήστε το να μείνει καλυμένο σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά.
- Μετά τα 45 λεπτά θα δείτε ότι θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα έχει φυσαλίδες στην επιφάνεια.
- Σε ένα μπλέντερ προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι και το μαχλέπι και χτυπήστε τα έως ότου η ζάχαρη γίνει σαν άχνη.
- Προσθέστε τη μαστίχα.
- Στο προζύμι, προσθέστε τα δύο αυγά και τα 75 γρ. βούτυρο και χτυπήστε το με ένα σύρμα.
- Στο μπολ του μίξερ βάλτε το γάντζο και ανακατέψτε τα 125 γρ. από το αλεύρι, το γάλα σε σκόνη, το μείγμα της ζάχαρης και το προζύμι.
- Αρχίστε να ρίχνετε τα 400 γρ. αλεύρι σε 3 δόσεις.
- Αφήστε το μίξερ να τα χτυπήσει για δύο λεπτά ή έως ότου η ζύμη μαζευτεί γύρω από το γάντζο.
- Βάλτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ αλευρωμένο, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε τη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για μία ώρα.
- Μετά από μια ώρα, ζυμώστε και φτιάξτε τσουρέκι στο σχήμα που σας αρέσει.
- Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα και μεταφέρετε το τσουρέκι εκεί.
- Αφήστε το καλυμένο με πετσέτα για άλλη μία ώρα.
- Αλείψτε με αυγό ελαφρώς χτυπημένο και διακοσμήστε με τα αμύγδαλα
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στο 175° C, για 30 έως 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσό καφέ χρώμα.
Συνταγή της Νεκταρίας Πανταζοπούλου
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/easter-sweet-bread-and-easter-cookies-tsoureki-and-koulourakia/
3.3.3070