Τσουρέκι 2
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
Για το Προζύμι
  • 80 γρ. νωπή μαγιά + 1 κ.σ. ξηρή μαγιά
  • 100 γρ. αλεύρι σκληρό (εγώ χρησιμοποίησα Robin Hood)
  • ¾ φλ. χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο
  • 1 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
  • 1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
Για το τσουρέκι
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό (Robin Hood)
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • ¾ φλ. γάλα
  • ¾ φλ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 5 αυγά
  • 1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
  • 1 κ.σ. φυτικό λάδι
  • 250 γρ. βούτυρο
Instructions/ Εκτέλεση
Για το Προζύμι
  1. Τρίψτε τη νωπή μαγιά και προσθέστε τη στο χλιαρό νερό.
  2. Προσθέστε την ξηρή μαγιά, το αλεύρι, τα μπαχαρικά και το γλυκάνισο.
  3. Ανακατέψτε και αφήστε το να μείνει καλύμένο σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά.
  4. Και πάλι θα δείτε μετά τα 45 λεπτά ότι θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα έχει φυσαλίδες στην επιφάνεια.
Για το τσουρέκι
  1. Λιώστε το βούτυρο και βάλτε το στην άκρη.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ζεστάνετέ τα στην εστία.
  3. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει ελαφρά.
  4. Βγάλτε από την εστία και αφήστε το στην άκρη.
  5. Στο μπωλ του μίξερ, βάλτε το γάντζο και ρίξτε το αλεύρι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το κάρδαμο.
  6. Προσθέστε το γάλα/ κρέμα γάλακτος και αφήστε το μίξερ να τα χτυπήσει.
  7. Προσθέστε το προζύμι και συνεχίστε να τα χτυπάτε.
  8. Ένα-ένα ρίξτε τα αυγά και τη 1 κ.σ. σπορέλαιου ενώ το μίξερ συνεχίζει να χτυπάει.
  9. Τέλος προσθέστε το βούτυρο και αφήστε το μίξερ να λειτουργεί μέχρι μια μαλακή ζύμη να συγκεντρώθει γύρω από το γάντζο σε περίπου 15 λεπτά.
  10. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο μπολ, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε το να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για μία ώρα.
  11. Μετά από μια ώρα, ζυμώστε και κάντε περίπου 5 τσουρέκια στο σχήμα που σας αρέσει.
  12. Στρώστε δύο η τρία ταψιά με τη λαδόκολλα και μεταφέρετε τα τσουρέκια εκεί.
  13. Αφήστε τα καλυμένα με πετσέτα για άλλη μία ώρα
  14. Αλείψτε με αυγό ελαφρώς χτυπημένο και διακοσμήστε με τα αμύγδαλα φιλέ.
  15. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στο 175° C, για 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα όμορφο καφέ χρώμα.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή της Κας Αθηνάς
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/easter-sweet-bread-and-easter-cookies-tsoureki-and-koulourakia/