Φωλιές Μακαρονιών Γεμιστές με Σπανάκι
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • •500 γρ. σπαγγέτι
  • •2 φλ. τριμμένο κίτρινο τυρί (χρησιμοποίησα ρεγκάτο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε έχετε στο ψυγείο σας)
  • •½ φλ. γάλα
Για την γέμιση με το σπανάκι
  • •400 γρ. σπανάκι, κατεψυγμένο ή νωπό
  • •1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • •1 κρεμμυδάκι, κομμένο σε φέτες
  • •1 ½ φλ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • •1 φλ. καρότα, κομμένα σε φέτες ή baby
  • •200 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • •1 κ.γ. αλάτι
  • •½ κ.γ. πιπέρι
  • •1/3 φλ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • •½ φλ. λευκό κρασί
  • •1/3 φλ. πλιγούρι
  • •3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτας
  • •1 φλ. χυμό ντομάτας
  • •1/3 φλ. νερό
  • •½ κ.γ. ξερή ρίγανη
  • •½ κ.γ. ξηρό βασιλικό
  • •½ κ.γ. ξερό θυμάρι
  • •½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • •½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • •1 κ.γ. ζάχαρη
Instructions/ Εκτέλεση
Για την Γέμιση με το Σπανάκι
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίξτε το ελαιόλαδο και σε μέτρια θερμοκρασία σοτάρετε για περίπου 3 έως 4 λεπτά το κρεμμύδι και το κρεμμυδάκι.
  2. Προσθέστε τα μανιτάρια και τα καρότα και συνεχίστε να σοτάρετε.
  3. Ρίξτε το σπανάκι (αν είναι φρέσκο το προσθέτουμε, αφού το πλύνουμε και το στραγγίσουμε. Αν είναι κατεψυγμένο, αφήστε το να ξεπαγώσει, πλύντε το, σουρώστε το και στη συνέχεια προσθέστε το) και συνεχίστε να σοτάρετε.
  4. Σβήστε με το κρασί, προσθέστε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι τα κρεμμύδια και τα καρότα είναι μαλακά, περίπου 20 λεπτά.
  5. Πέντε λεπτά πριν κλείσετε τη φωτιά, ρίξτε τη φέτα και το πλιγούρι και ανακατέψτε.
  6. Βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη.
  7. Εν τω μεταξύ βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, προσθέτοντας ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο στην κατσαρόλα που τα βράζετε για να μην κολλάνε.
Για τη Σάλτσα Ντομάτας
  1. Την ίδια στιγμή προετοιμάστε τη σάλτσα ντομάτας, βάζοντας όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και σιγοβράστε για όσο διάστημα φτιάχνετε τη γέμιση σπανάκι.
Συναρμολόγηση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο σε 200° C.
  2. Πάρτε ένα πυρέξ ή ένα βαθύ ταψί 28cm X 39cm και βουτυρώστε το καλά.
  3. Τοποθετήστε τα μακαρόνια με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να σχηματιστούν φωλιές, η μία δίπλα στην άλλη.
  4. Προσθέστε δύο γεμάτες κουταλιές σπανάκι πάνω από κάθε φωλιά.
  5. Από πάνω ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας και πάνω από αυτό μια χούφτα τυρί.
  6. Επαναλάβετε για όλες τις φωλιές.
  7. Ρίξτε το ¼ φλιτζανιού γάλα και τοποθετήστε το στο φούρνο.
  8. Ψήστε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι το τυρί να έχει λιώσει εντελώς και το γάλα να έχει σχεδόν απορροφηθεί.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/spinach-filled-spaghetti-nests/