Τσιαπάτα
 
 
Πολύ, πολύ νόστιμο ψωμί τσιαπάτα. Θέλει λίγη υπομονή για το φούσκωμα αλλά αξίζει τον κόπο!
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Ψωμί
Cuisine/ Κουζίνα: Ιταλική
Ingredients/ Συστατικά
Για τo Προζύμι
  • 1 ½ φλ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 1 ¼ φλ. κρύο νερό
  • 1 πρέζα ξηρή μαγιά
Για το ψωμί
  • 2 κ.γ ξηρή μαγιά
  • 3 φλ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ξηρό γάλα
  • ⅔ φλ. χλιαρό νερό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Μια μέρα πριν ετοιμάζετε το προζύμι.
Για τη Προζύμι
  1. Σε ένα γυάλινο μπολ βάλτε όλα τα υλικά για τη προζύμι και ανακατέψτε σιγά μέχρι να ενσωματωθούν.
  2. Αφήστε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου, για όλη τη νύχτα ή για 15 ώρες. Το άφησα για περίπου 20 ώρες και ήταν ακόμα εντάξει.
  3. Την επόμενη μέρα αρχίστε να προετοιμάζετε το ψωμί.
Για το Ψωμί
  1. Στο μπολ του μίξερ σας ρίξτε τη προζύμι.
  2. Σε αυτό προσθέστε όλα τα υλικά για το ψωμί.
  3. Βάλτε το γάντζο και αρχίστε να χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα.
  4. Χτυπήστε για περίπου 7 λεπτά, ή μέχρι μία πολύ απαλή, ελαστική και κολλώδης ζύμη να συγκεντρωθεί γύρω από το γάντζο.
  5. Μην ανησυχήσετε εάν δείτε ότι κολλά στο κάτω μέρος του μπολ, έτσι πρέπει να είναι.
  6. Πάρτε ένα άλλο μπολ και λαδώστε το ελαφρά.
  7. Λαδώστε τα χέρια σας και μεταφέρετε τη ζύμη από το μπολ του μίξερ σας στο λαδωμένο.
  8. Καλύψτε το και αφήστε το να ξεκουραστεί για δύο ώρες πατώντας το απαλά να καθήσει, στη μία ώρα.
  9. Αυτή η ζύμη βγάζει 12 κομμάτια 80 γρ. το καθένα, οπότε πάρτε τόσα ταψιά όσα πιστεύετε ότι σας χρειάζονται.
  10. Εγώ χρησιμοποίησα ένα ταψί 51cmX33cm και ένα άλλο 40cmX30cm.
  11. Σκεπάστε τα με λαδόκολλα.
  12. Λαδώστε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας στην οποία θα δουλέψετε τη ζύμη σας.
  13. Λαδώστε τα χέρια σας και χωρίστε τη ζύμη σε μπάλες με βάρος 80 γρ. η κάθε μία.
  14. Πατήστε απαλά και κάντε δίσκους διαμέτρου 9εκ.
  15. Τοποθετήστε τα στα ταψιά περίπου έξι σε κάθε ένα ή όσα χωράει αφήνοντας μια απόσταση μεταξύ τους, έτσι ώστε να έχουν αρκετό χώρο για να φουσκώσουν περίπου 4 cm.
  16. Αφήστε τα να φουσκώσουν καλυμμένα για άλλες 2 ώρες.
  17. Προς το τέλος της δεύτερης ώρας, προθερμάνετε το φούρνο στους 220° C.
  18. Πριν τα τοποθετήσετε στο φούρνο, ψεκάστε τα με νερό και κάντε λακκάκια με τα δάχτυλά σας.
  19. Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 18 έως 20 λεπτά.
  20. Χρειάστηκαν περίπου 17 λεπτά στο δικό μου φούρνο μου για να είναι έτοιμα.
  21. Βγάλτε, αφήστε να κρυώσουν λίγο και απολαύστε τα!
  22. Το μόνο μέρος «κουραστικό» σε αυτή η συνταγή είναι ο χρόνος αναμονής, εκτός από αυτό είναι πανεύκολα.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από το King Arthur's Flour
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/ciabatta-bread/