Τάρτα Σπανάκι
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Συνοδευτικό, Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 500 γρ. σπανάκι νωπό ή κατεψυγμένο, ξεπαγωμένο
  • 3 κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 7 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ¼ φλ. ξηρό λευκό κρασί
  • 1 φλ. τυρί γραβιέρα
  • 100 gr. φέτα
  • 1 χούφτα πλιγούρι
  • Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα Μορνέ
  • 3 φλ. γάλα, ζεστό όχι καυτό
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 1 φλ. κίτρινο τυρί όπως έμενταλ, ένταμ ή γκούντα
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. αλάτι
Instructions/ Εκτέλεση
Για την Τάρτα
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175° C.
  2. Πάρτε ένα ταψάκι τάρτας και βουτυρώστε το καλά.
  3. Βάλτε την σφολιάτα σε αυτό και κόψτε γύρω γύρω τις άκρες.
  4. Τοποθετήστε ένα χαρτί ψησίματος και προσθέστε ένα πακέτο ή δύο φακές ή φασόλια.
  5. Ψήστε στη μεσαία θέση του φούρνου σας για δέκα λεπτά.
  6. Βγάλτε τις φακές ή τα φασόλια και βάλτε τη σφολιάτα στην άκρη.
  7. Μην πετάξετε τα όσπρια, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε και να τα χρησιμοποιήσετε ξανά.
Για την Γέμιση με το Σπανάκι
  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε τα κομμάτια του μπέικον σε μέτρια φωτιά για περίπου πέντε λεπτά.
  2. Προσθέστε όλα τα λαχανικά εκτός από το σπανάκι, το κρασί και συνεχίστε να σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέστε το σπανάκι και σωτάρετε για άλλα 3 έως 4 λεπτά.
  4. Αλατίστε και βάλτε πιπέρι ανάλογα με τα γούστα σας, προσέξτε όμως γιατί έχει το μπέικον και τα τυριά.
  5. Ρίξτε το πλιγούρι και σωτάρετε για ένα λεπτό.
  6. Αφαιρέστε από τη φωτιά.
Για τη σάλτσα Μορνέ
  1. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά.
  2. Όταν λιώσει προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε έως ότου διαλυθεί.
  3. Συνεχίστε να ανακατεύετε για 3 με 4 λεπτά, και αρχίστε να προσθέτετε το γάλα σιγά-σιγά.
  4. Ανακατέψτε μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.
  5. Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε το αυγό και τα υπόλοιπα συστατικά.
  6. Ανακατέψτε έως ότου ενσωματωθούν και η σάλτσα έχει μία ομοιόμορφη υφή.
Συναρμολόγηση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175° C.
  2. Τοποθετήστε το σπανάκι πάνω στη σφολιάτα.
  3. Περιχύστε με την σάλτσα Μορνέ και ψήστε για περίπου 20 με 30 λεπτά ή μέχρι η σάλτσα να έχει σταθεροποιηθεί και να έχει πάρει ένα βαθύ καφέ χρώμα τόπους τόπους.
  4. Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει για 10 έως 15 λεπτά, κόψτε και σερβίρετε.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/spinach-tart/