Βενιζελικά
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 350 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, τριμμένα σαν χοντρό σιμιγδάλι
  • 150 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ¼ φλ. Cointreau
  • ¼ φλ. κονιάκ
Για το Λευκό Γλάσο 1
  • 350 γρ. βανίλλια υποβρύχιο
  • 1 ασπράδι αυγού
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Για το Λευκό Γλάσο 2
  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλλιας
Για το Σοκολατένιο Γλάσο
  • 150 γρ. μπίτερ σοκολάτα 70%
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Σ’ένα μπολ βάλτε τα αμύγδαλα, τη σοκολάτα, το κακάο, το Cointreau και την άχνη.
  2. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε λίγο, λίγο το κονιάκ μέχρι το μίγμα να μοιάζει με λάσπη.
  3. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο κονιάκ ή Cointreau ακόμα.
  4. Πλάθετε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος του καρυδιού και τα τοποθετείτε σε λαδόκολλα.
  5. Αφήστε να στεγνώσουν για 24 ώρες.
Για το Λευκό Γλάσο 1
  1. Σε χαμηλή φωτιά βάλτε το υποβρύχιο σε μπαιν μαρί και ζεστάνετέ το μέχρι να αρχίσει λίγο να αραιώνει.
  2. Χτυπήστε το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέστε τις σταγόνες λεμονιού.
  3. Ενσωματώστε στο υποβρύχιο και ανακατέψτε.
  4. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει λίγο.
  5. Όταν κρυώσει βυθίστε τα βενιζελικά στο γλάσο και αφήστε να καλυφθούν πλήρως.
  6. Βγάλτε και τοποθετήστε πάνω σε λαδόκολα.
  7. Όταν στεγνώσει το γλάσο με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόψτε γύρω γύρω, βάλτε τα σε χαρτάκια για σοκολατάκια και σερβίρετέ τα.
Για το Λευκό Γλάσο 2
  1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε την άχνη, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
  2. Βυθίστε τα βενιζελικά και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία όπως και με το γλάσο βανίλλιας.
Για το Γλάσο Σοκολάτας
  1. Στο φούρνο μικροκυμάτων λιώστε τη σοκολάτα.
  2. Αφήστε να κρυώσει και να φτάσει στους 35° C.
  3. Βυθίστε τα βενιζελικά στη σοκολάτα και ακολουθήστε τα ίδια βήματα με παραπάνω.
  4. Σημείωση: Έκανα και τα τρία γλάσα. Πιο εύκολα μου φάνηκαν το Λευκό Γλάσο 2 και το Γλάσο Σοκολάτας
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από τη Σιμόνη Καφίρη
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/venizelika-or-greek-truffles/