Σοκολατένια Τούρτα Μοντ Μπλαν
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Γαλλική
Ingredients/ Συστατικά
Για το Παντεσπάνι
  • 186 γρ. αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 140 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ.γ. καφέ espresso
Για τη Μους Σοκολάτα
  • 200 γρ. σοκολάτα 60% κακάο
  • 120 γρ. γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για την Κρέμα Σαντιγί
  • 400 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 2 κ.σ. μαύρο ή λευκό ρούμι
  • 100 γρ. crème de marrons (γλυκιά κρέμα από κάστανα)
Για τον Πουρέ Κάστανου
  • 200 γρ. πουρέ κάστανου
  • 200 γρ. κάστανο κρέμα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. μαύρο ή λευκό ρούμι
  • ½ φλ. γάλα
  • 1 κ.σ. ρούμι
  • Μερικά μαρόν γλασέ
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Instructions/ Εκτέλεση
Για το Παντεσπάνι
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175° C .
  2. Ανακατέψτε τα αυγά και τη ζάχαρη.
  3. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τον καφέ.
  4. Προσθέστε το βούτυρο και ενσωματώστε.
  5. Πάρτε ένα στρογγυλό ταψί ή δύο ταψιά στρογγυλά με διάμετρο 20 cm.
  6. Εάν χρησιμοποιήσετε ένα ταψί ρίξτε όλο το μίγμα και ψήστε για περίπου 20 λεπτά.
  7. Εάν χρησιμοποιήσετε δύο ταψιά μοιράστε το μίγμα εξίσου και ψήστε για περίπου 16 λεπτά.
  8. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
  9. Εάν θα το χρησιμοποιήσετε αμέσως απλά αφήστε το να κρυώσει και θα είναι έτοιμο.
  10. Αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα, αφήστε το να κρυώσει και καλύψτε το με μια μεμβράνη.
Για τη Μους Σοκολάτα
  1. Βράστε το γάλα.
  2. Σε ένα γυάλινο μπολ τοποθετήστε τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και ρίξτε το ζεστό γάλα.
  3. Ενσωματώστε και να βάλτε στην άκρη.
  4. Στο μπολ του μίξερ σας ρίξτε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να πήξει σαν γιαούρτι.
  5. Σιγά-σιγά, προσθέστε το στο μίγμα σοκολάτας και ενσωματώστε.
  6. Αν θα το χρησιμοποιήσετε αμέσως βάλτε το για λίγο στην κατάψυξη.
  7. Αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα βάλτε το στο ψυγείο.
Για την Κρέμα Σαντιγί
  1. Στο μπολ του μίξερ σας ρίξτε την κρέμα γάλακτος και με το σύρμα ανακατέψτε.
  2. Όταν πήξει σαν γιαούρτι, προσθέστε το κάστανο κρέμα και το ρούμι και βάλτε το μίξερ σας στην αργή ταχύτητα και ανακατέψτε για λίγο.
  3. Δεν ανακατεύουμε σε δυνατή ταχύτητα για να μην κόψει η κρέμα σαντιγί.
  4. Βάλτε στο ψυγείο.
Για τον Πουρέ Κάστανου
  1. Στο μπολ του μίξερ σας τοποθετήστε τα πάντα και με το σύρμα αναμείξτε να ενσωματωθούν.
Συναρμολόγηση
  1. Πάρτε ένα τσέρκι με διάμετρο 22 cm.
  2. Αν δεν έχετε μεταλλικό τσέρκι πάρτε ένα ταψί με αφαιρούμενες πλευρές με διάμετρο 22 cm.
  3. Αν έχετε χρησιμοποιήσει ένα ταψί για το παντεσπάνι, πρέπει να το κόψουμε σε δύο κομμάτια.
  4. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει δύο ταψιά, τότε είναι απολύτως εντάξει.
  5. Πάρτε το πρώτο κομμάτι του κέικ και τοποθετήστε το στο κάτω μέρος του ταψιού.
  6. Αλείψτε με το μίγμα του γάλακτος με ρούμι.
  7. Ρίξτε τη μους σοκολάτας, ώστε να καλυφθεί το παντεσπάνι, καθώς επίσης και τα πλαινά που δεν καλύπτονται από αυτό.
  8. Τοποθετήστε το άλλο παντεσπάνι και αλείψτε πάλι με το γάλα και το ρούμι.
  9. Ρίξτε την κρέμα σαντιγί έτσι ώστε πάλι να καλύψει το παντεσπάνι και το χώρο γύρω από αυτό.
  10. Με ένα μεγάλο μαχαίρι στρώστε την έτσι ώστε να είναι στο ίδιο ύψος με το ταψί.
  11. Βάλτε στην κατάψυξη για μισή ώρα.
  12. Βγάλτε το από την κατάψυξη.
  13. Βάλτε τον πουρέ καστάνου σε κορνέ με μικρό στρογγυλό ρίγχος και κάντε μικρά βουνά με μακαρόνια από πουρέ κάστανου.
  14. Στην κορυφή του βουνού κάθε τοποθετούμε ένα μαρόν γλασέ και ρίχνουμε ζάχαρη άχνη.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγές από τη Νεκταρία Πανταζοπούλου
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/chocolate-mont-blanc/