Σοκολατένια Τούρτα Μοντ Μπλαν
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Γαλλική
- 186 γρ. αυγά
- 150 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. αλεύρι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 140 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 1 κ.γ. καφέ espresso
- 200 γρ. σοκολάτα 60% κακάο
- 120 γρ. γάλα
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 400 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 2 κ.σ. μαύρο ή λευκό ρούμι
- 100 γρ. crème de marrons (γλυκιά κρέμα από κάστανα)
- 200 γρ. πουρέ κάστανου
- 200 γρ. κάστανο κρέμα
- 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. μαύρο ή λευκό ρούμι
- ½ φλ. γάλα
- 1 κ.σ. ρούμι
- Μερικά μαρόν γλασέ
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175° C .
- Ανακατέψτε τα αυγά και τη ζάχαρη.
- Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τον καφέ.
- Προσθέστε το βούτυρο και ενσωματώστε.
- Πάρτε ένα στρογγυλό ταψί ή δύο ταψιά στρογγυλά με διάμετρο 20 cm.
- Εάν χρησιμοποιήσετε ένα ταψί ρίξτε όλο το μίγμα και ψήστε για περίπου 20 λεπτά.
- Εάν χρησιμοποιήσετε δύο ταψιά μοιράστε το μίγμα εξίσου και ψήστε για περίπου 16 λεπτά.
- Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
- Εάν θα το χρησιμοποιήσετε αμέσως απλά αφήστε το να κρυώσει και θα είναι έτοιμο.
- Αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα, αφήστε το να κρυώσει και καλύψτε το με μια μεμβράνη.
- Βράστε το γάλα.
- Σε ένα γυάλινο μπολ τοποθετήστε τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και ρίξτε το ζεστό γάλα.
- Ενσωματώστε και να βάλτε στην άκρη.
- Στο μπολ του μίξερ σας ρίξτε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να πήξει σαν γιαούρτι.
- Σιγά-σιγά, προσθέστε το στο μίγμα σοκολάτας και ενσωματώστε.
- Αν θα το χρησιμοποιήσετε αμέσως βάλτε το για λίγο στην κατάψυξη.
- Αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα βάλτε το στο ψυγείο.
- Στο μπολ του μίξερ σας ρίξτε την κρέμα γάλακτος και με το σύρμα ανακατέψτε.
- Όταν πήξει σαν γιαούρτι, προσθέστε το κάστανο κρέμα και το ρούμι και βάλτε το μίξερ σας στην αργή ταχύτητα και ανακατέψτε για λίγο.
- Δεν ανακατεύουμε σε δυνατή ταχύτητα για να μην κόψει η κρέμα σαντιγί.
- Βάλτε στο ψυγείο.
- Στο μπολ του μίξερ σας τοποθετήστε τα πάντα και με το σύρμα αναμείξτε να ενσωματωθούν.
- Πάρτε ένα τσέρκι με διάμετρο 22 cm.
- Αν δεν έχετε μεταλλικό τσέρκι πάρτε ένα ταψί με αφαιρούμενες πλευρές με διάμετρο 22 cm.
- Αν έχετε χρησιμοποιήσει ένα ταψί για το παντεσπάνι, πρέπει να το κόψουμε σε δύο κομμάτια.
- Εάν έχετε χρησιμοποιήσει δύο ταψιά, τότε είναι απολύτως εντάξει.
- Πάρτε το πρώτο κομμάτι του κέικ και τοποθετήστε το στο κάτω μέρος του ταψιού.
- Αλείψτε με το μίγμα του γάλακτος με ρούμι.
- Ρίξτε τη μους σοκολάτας, ώστε να καλυφθεί το παντεσπάνι, καθώς επίσης και τα πλαινά που δεν καλύπτονται από αυτό.
- Τοποθετήστε το άλλο παντεσπάνι και αλείψτε πάλι με το γάλα και το ρούμι.
- Ρίξτε την κρέμα σαντιγί έτσι ώστε πάλι να καλύψει το παντεσπάνι και το χώρο γύρω από αυτό.
- Με ένα μεγάλο μαχαίρι στρώστε την έτσι ώστε να είναι στο ίδιο ύψος με το ταψί.
- Βάλτε στην κατάψυξη για μισή ώρα.
- Βγάλτε το από την κατάψυξη.
- Βάλτε τον πουρέ καστάνου σε κορνέ με μικρό στρογγυλό ρίγχος και κάντε μικρά βουνά με μακαρόνια από πουρέ κάστανου.
- Στην κορυφή του βουνού κάθε τοποθετούμε ένα μαρόν γλασέ και ρίχνουμε ζάχαρη άχνη.
Συνταγές από τη Νεκταρία Πανταζοπούλου
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/chocolate-mont-blanc/
3.2.2124