Κουραμπιέδες
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
- 250γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250γρ. ζάχαρη
- μια πρέζα αλάτι
- 285γρ ελαιόλαδο
- 3 κ.γ. άρωμα βανίλιας
- 1 κ.γ. άρωμα αμύγδαλο
- 1 μεγάλο αυγό
- 2 κ.σ. ούζο
- 140γρ.ψιλοκομμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα
- 1000γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- για πασπάλισμα
- ανθόνερο, ούζο
- 500γρ. ζάχαρη άχνη
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C.
- Ανακατέψτε το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ και βάλτε τα στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε μαζί το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν και να αφρατέψουν. (περίπου για 10 λεπτά)
- Προσθέστε το ελαιόλαδο, το άρωμα αμυγδάλου και βανίλιας.
- Καθαρίστε τα τοιχώματα και το κάτω μέρος του μπολ και συνεχίστε να χτυπάτε τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα για άλλα 2 λεπτά.
- Προσθέστε το αυγό και το ούζο.
- Συνεχίστε το χτύπημα για ένα επιπλέον λεπτό.
- Ρίξτε μέσα το μίγμα αλευριού και ζυμώστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια ζύμη με θρύμματα.
- Μη ζυμώσετε πολύ τα υλικά.
- Πάρτε μια μικρή ποσότητα από τη ζύμη, πλάστε τη σε μια μικρή μπάλα και πατήστε τη ελαφρά ως ότου έχει διάμετρο περίπου 5εκ.
- Τοποθετήστε τους κουραμπιέδες σε λαδωμένες λαμαρίνες ή σε λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας ανάμεσα τους περιθώριο περίπου 2,5εκ.
- Ψήστε τους κουραμπιέδες για περίπου 25-30 λεπτά.
- Αφαιρέστε από το φούρνο και ψεκάστε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο και ούζο, στη συνέχεια βουτήξτε τους σε ζάχαρη άχνη.
- Τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τους αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
- Θα παραμείνουν τραγανοί και αφράτοι για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
- Πασπαλίζουμε με επιπλέον ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρισμα.
Συνταγή από τη Νεκταρία Πανταζοπούλου
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/christmas-buttery-cookies-kourabiedes/
3.2.2124