Ντολμαδάκια Γιαλαντζί
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Ορεκτικό
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • Ένα βάζο κληματόφυλλα περίπου 40 κομμάτια
  • 1 φλ. ρύζι
  • 1 φλ. νερό
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. δυόσμο
  • ½ φλ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 ½ κ.γ. αλάτι για τη γέμιση + 1 κ.γ. για το ζουμάκι που θα τους βράσουμε
  • Πιπέρι
  • Χυμό από δύο λεμόνια
  • 1 ½ φλ. ζωμό λαχανικών
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο + 5 κ.σ. για το σωτάρισμα των κρεμμυδιών και του ρυζιού
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Πάρτε μια βαθιά κατσαρόλα, ρίξτε τις 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και βάλτε σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία.
  2. Προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε για 2 – 3 λεπτά.
  3. Προσθέστε το κρεμμυδάκι και το ρύζι και σοτάρετε για άλλο ένα λεπτό.
  4. Ρίξτε το 1 φλιτζάνι νερό, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Χαμηλώστε τη θερμκρασία στο χαμηλό και μαγειρέψτε μέχρι το ρύζι να μισογίνει.
  6. Αφαιρέστε από τη φωτιά και βάλτε το στην άκρη.
  7. Πάρτε μια βαθιά κατσαρόλα και τοποθετήστε ένα στρώμα από αμπελόφυλλα στο κάτω μέρος.
  8. Πάρτε ένα αμπελόφυλλο.
  9. Η τραχιά πλευρά του φύλλου να βλέπει προς τα εσάς.
  10. Στο κέντρο τοποθετήστε ένα γεμάτο κουταλάκι από τη γέμιση και αρχίστε να διπλώνετε όπως βλέπετε στις φωτογραφίες.
  11. Τακτοποιήστε τους ντολμάδες τον ένα κοντά στον άλλο χωρίς κενά μεταξύ τους.
  12. Ρίξτε το ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο από πάνω τους.
  13. Αλατοπιπερώστε και ρίξτε το ζωμό λαχανικών και το χυμό λεμονιών.
  14. Τοποθετήστε ένα πιάτο σούπας ανάποδα από πάνω τους και κλείστε το καπάκι.
  15. Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία.
  16. Όταν αρχίζει να βράζει μειώστε στο χαμηλό και αφήστε να σιγοβράσουν για 45-50 λεπτά.
  17. Πριν κλείσετε το μάτι, δοκιμάστε ένα για να δείτε αν τα φύλλα είναι μαλακά.
  18. Αν είναι λίγο σκληρά, αφήστε να σιγοβράσουν για 5 έως 10 λεπτά παραπάνω.
  19. Τα σερβίρετε είτε μόνα τους είτε με μια σάλτσα με ένα φλιτζάνι γιαούρτι και μία ή δύο σκελίδες σκόρδο, λιωμένο!
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/dolmades-gialatzi/