Ψωμί με Προζύμι
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Ψωμί
Cuisine/ Κουζίνα: Διεθνής
Ingredients/ Συστατικά
  • 227 γρ. προζύμι
  • 340 γρ. νερό χλιαρό
  • 2 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 14 γρ. ζάχαρη
  • 2½ κ.γ. αλάτι
  • 602 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Στο μπολ του μίξερ ανακατέψτε όλα τα συστατικά με το γάντζο για να σχηματίσουν μια μαλακή ζύμη.
  2. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει, σε ένα καλυμμένο μπολ, έως ότου αυτή διπλασιάστει σε μέγεθος, περίπου 90 λεπτά.
  3. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μπάλες.
  4. Πλάστε την ζύμη σε δύο φραντζόλες οβάλ.
  5. Τοποθετήστε τα καρβέλια σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.
  6. Καλύψτε τα και αφήστε να φουσκώσουν περίπου 1 ώρα.
  7. Προς το τέλος του φουσκώματος, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C .
  8. Ψεκάστε τις φραντζόλες με χλιαρό νερό.
  9. Κάντε δύο καθέτες αρκετά βαθιές, διαγώνιες χαρακιές σε κάθε μία.
  10. Ψήστε τα ψωμιά για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα σκούρο καφέ χρώμα.
  11. Βγάλτε από το φούρνο, και αφήστε τα σε μία σχάρα να κρυώσουν.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από το King Arthur
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/sourdough-crusty-bread/