Μπέργκερς με Μανιτάρια Πορτομπέλο
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Ingredients/ Συστατικά
Για τα Ψωμάκια (6)
  • 170 γρ.-227 γρ. χλιαρό νερό
  • 28 γρ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 418 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 49 γρ. ζάχαρη
  • 1 ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μαγιά
  • 1 αυγό + 1 κουταλιά της σούπας νερό (προαιρετικά)
  • Παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
Μαρινάδα για τα Μανιτάρια Portobello (για 6 μεγάλα μανιτάρια)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • ¾ φλ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 ½ φλ. τριμμένη φρυγανιά
  • 3 κ.γ. ξερό βασιλικό
  • 3 κ.γ. ξερό θυμάρι
  • 3 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1 ½ κ.γ. τζίντζερ
  • Αλάτι και πιπέρι
Ζεστή Σάλτσα Σπανάκι (για 6)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο, λιωμένο
  • 5 ντοματάκια, κομμένα στη μέση
  • 2 φλ. σπανάκι, πλυμένο και κομμένο
  • 1 φλ. ζωμό κοτόπουλο
  • ½ φλ. παρμεζάνα
  • ⅔ φλ. γιαούρτι
  • ½ κ.γ. Ιταλικά βότανα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. τζίντζερ
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ¼ κ.γ. Κάρδαμο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 6 μανιτάρια Πορτομπέλο
Instructions/ Εκτέλεση
Για τα Ψωμάκια (κάνει 6)
  1. Βάλτε όλα τα υλικά στο μίξερ συν τα 170 γρ. νερό και ανακατέψτε με το γάντζο στην αργή ταχύτητα.
  2. Αν δείτε ότι η ζύμη χρειάζεται περισσότερο νερό, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας.
  3. Όταν η ζύμη αρχίσει να συγκεντρώνεται γύρω από το γάντζο, τότε είναι έτοιμο.
  4. Συνεχίστε να ζυμώνετε για 10 έως 15 λεπτά.
  5. Αλευρώστε ένα μεγάλο μπολ και βάλτε τη ζύμη σε αυτό.
  6. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε να φουσκώσουν για μια ώρα.
  7. Ζυμώστε απαλά να ξεφουσκώσει η ζύμη και χωρίστε σε 6 κομμάτια.
  8. Πάρτε ένα ταψί και βάλτε ένα χαρτί ψησίματος.
  9. Τοποθετήστε τα ψωμάκια, καλύψτε τα ξανά με την πετσέτα και αφήστε για άλλη μία ώρα.
  10. Εν τω μεταξύ, πάρτε ένα αυγό και ανακατέψτε το με μια κουταλιά της σούπας νερό (προαιρετικά).
  11. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175° C.
  12. Μετά τη μία ώρα, αλείφουμε με το μείγμα του αυγού και ρίχνουμε τον παπαρουνόσπορο (προαιρετικό).
  13. Ψήνουμε για 12 έως 15 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Ζεστή Σάλτσα Σπανάκι (για 6)
  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο.
  2. Ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε σε μέτρια θερμοκρασία έως ότου μαλακώσουν.
  3. Προσθέστε το αλεύρι και τα βότανα και ανακατέψτε για μερικά λεπτά.
  4. Ρίξτε το ζωμό κοτόπουλου και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  5. Προσθέστε το σπανάκι, την παρμεζάνα και τα τοματάκια, και ανακατέψτε απαλά.
  6. Ρίξτε το γιαούρτι και βγάλτε από τη φωτιά.
Για τα Μανιτάρια Portobello (για 6 μεγάλα μανιτάρια)
  1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το ελαιόλαδο και ξύδι.
  2. Αφαιρέστε τους μίσχους από τα μανιτάρια.
  3. Χύστε το μίγμα πάνω από τα μανιτάρια και αφήστε να μαριναριστούν για μισή ώρα, μέχρι να ετοιμάσετε τη σάλτσα.
  4. Μετά από μισή ώρα ανακατέψτε τη φρυγανιά με τα μυρωδικά.
  5. Αφαιρέστε τα μανιτάρια από τη μαρινάδα και κυλήστε τα στη φρυγανιά για να τα καλύψετε.
  6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.
  7. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με το κοίλο μέρος τους να κοιτάει προς τα πάνω.
  8. Ψήστε για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια γυσρίστε τα και συνεχίστε να ψήνετε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Συναρμολόγηση
  1. Κόψτε τα ψωμάκια και προσθέστε μαρούλι και ντομάτα φέτες.
  2. Τοποθετήστε το μανιτάρι Portobello και την σάλτσα και σκεπάστε με το άλλο μισό από το ψωμάκι.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή για τα ψωμάκια προσαρμογή από το King Arthur. Τα υπόλοιπα διάφορες πηγές συν προσωπική έμπνευση
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/portobello-burgers/