Σφακιανή Πίτα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική/Κρητική
Ingredients/ Συστατικά
Για τη Ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. νερό χλιαρό
  • 45 γρ. ελαιόλαδο
  • 45 γρ. λευκό ξύδι από κρασί ή τσικουδιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
Για την Γεμίση
  • 400 γρ. μαλακή μυζήθρα ή ανθότυρο
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Για τη Ζύμη
  2. Βάλτε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ και ανακατέψτε με το γάντζο για 5 λεπτά.
  3. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  4. Χωρίστε τη ζύμη σε 10 ίσα μπαλάκια.
  5. Η ζύμη μου ήταν περίπου 840 γρ. έτσι τη χώρισα σε μπάλες των 84 γρ. κάθε μία.
  6. Στραγγίστε το τυρί και χωρίστε το σε δέκα ίσες μπάλες.
  7. Όπως βλέπετε στις εικόνες, ανοίξτε κάθε μπάλα ζύμης σε έναν δίσκο περίπου 10 cm.
  8. Βάλτε μία μπάλα του τυριού στο κέντρο και καλύψτε τη με τη ζύμη.
  9. Στη ανοίξτε με τον πλάστη τη ζύμη σε στρογγυλές πίτες περίπου 17 cm. με 20 cm. κάθε μία.
  10. Φροντίστε το τυρί να πάει παντού μέσα στη ζύμη.
  11. Τοποθετήστε κάθε πίτα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς οποιοδήποτε λίπος και ψήστε για δύο λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια χαμηλή φωτιά.
  12. Σερβίρετε με μέλι και κανέλα.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από τους Μύλους Κρήτης
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/sfakia-pie-sfakiani-pita/