Λαζάνια Μπολονιέζε
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ιταλική
Ingredients/ Συστατικά
  • Για ένα πυρέξ 27cm X 37cm
  • 12 λαζάνια
  • Βούτυρο
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
Για τη Σάλτσα Ντομάτας
  • 400 γρ. χυμό ντομάτας, χρησιμοποίησα φρέσκο αλλά μπορείτε να βάλετε και κονκασέ
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ κ.γ. ξερό βασιλικό
  • ¼ κ.γ. ξερή ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. Ιταλικά βότανα
Για τον Κιμά
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 400 γρ. χυμό φρέσκιας ντομάτας ή κονκασέ
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. μανιτάρια είτε φρέσκα ή σε κονσέρβα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γ. κανέλα
Για τη Σάλτσα Τυριών
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 1 χούφτα Parmigiano Reggiano
  • ½ φλ. τυρί έμμενταλ ή οποιοδήποτε άλλο κίτρινο τυρί
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
Instructions/ Εκτέλεση
Για τη Σάλτσα Ντομάτας
  1. Σε ένα τηγάνι προσθέστε το ελαιόλαδο σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία, προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό.
  2. Προσθέστε το χυμό ντομάτας, την πάστα ντομάτας και όλα τα βότανα και μπαχαρικά, ζάχαρη, χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε για 20 λεπτά.
  3. Εν τω μεταξύ, προετοιμάστε τον κιμά ως εξής: σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μανιτάρια και σοτάρετε για 2 έως 3 λεπτά.
  4. Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να πάρει ένα γκρι χρώμα.
  5. Στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά και χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό.
  6. Αφήστε να βράσει για μία ώρα.
Για τη Σάλτσα Τυριών
  1. Σε ένα τηγάνι βάλτε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέστε το αλεύρι.
  2. Μαγειρέψτε για ένα λεπτό ή δύο και στη συνέχεια προσθέστε το γάλα εβαπορέ.
  3. Ανακατέψτε μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει και στη συνέχεια ρίξτε το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και τα μπαχαρικά και το τυρί.
  4. Μόλις το τυρί λιώσει σβήστε τη φωτιά.
Συναρμολόγηση
  1. Βουτυρώστε το πυρέξ και προσθέστε μισό από το γάλα εβαπορέ και ⅓ της σάλτσας ντομάτας.
  2. Βάλτε μια στρώση λαζάνια να καλύψετε το κάτω μέρος του πυρέξ.
  3. Βάλτε τον κιμά και άλλο ⅓ της σάλτσας ντομάτας.
  4. Και πάλι απλώστε άλλο ένα στρώμα από λαζάνια και τέλος ρίξτε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και τη σάλτσα τυριού.
  5. Τοποθετήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C και ψήστε για 45-60 λεπτά.
  6. Aφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά και, στη συνέχεια, κόψτε και σερβίρετε.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/lasagna-bolognese/