Στρόμπολι με Μεσογειακό Κοτόπουλο
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Αμερικάνικη
- 400 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 2 φλ. προζύμι
- 1 φλ. ζεστό νερό της βρύσης
- 5 φλ. αλεύρι για κάθε χρήση
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μαγιά
- 2 κ.γ. ρίγανη
- 2 κ.γ. βασιλικό
- 2 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι
- 2 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο
- ½ φλ. ξηρό λευκό κρασί
- ½ φλ. χυμό οτιδήποτε έχετε στο ψυγείο σας, εγώ έβαλα amita
- ½ κ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. βασιλικό
- ½ κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι
- ½ κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο
- 1 κονσέρβα 400 γρ. πουρέ τομάτας
- ¼ φλ. νερό
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- ¼ κ.γ. χυμό λεμονιού
- ¼ κ.γ. αλάτι
- ¼ κουταλάκι ρίγανη
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- Αλάτι και πιπέρι
- Μία πρέζα από ρίγανη, βασιλικό, κρεμμύδι και σκόρδο
- 4 ντομάτες
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν
- Τα κομμάτια κοτόπουλου
- Τη φρέσκια salsa ντομάτας
- 250 γρ. βρασμένο μπρόκολο, ψιλοκομμένο
- 4 φλ. κίτρινο τυρί τριμμένο
- 2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
- 1 αυγό + 1 κουταλιά της σούπας νερό, χτυπημένα μαζί
- Πρώτα κάνουμε τη μαρινάδα προσθέτοντας όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ.
- Βάλτε και τα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήστε το στο ψηγείο να μαριναριστεί από δύο ώρες έως όλη νύχτα.
- Στη συνέχεια κάνουμε την ζύμη, ώστε να την αφήσουμε να ξεκουραστεί.
- Αν δεν έχετε προζύμι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ζύμη για πίτσα ή ψωμί που έχετε στα αρχεία σας.
- Μπορείτε επίσης να φτιάξετε την ζύμη την προηγούμενη ημέρα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο.
- Ή μπορείτε να κάνετε τη ζύμη αρκετές ημέρες πριν και να τη βάλετε στην κατάψυξη.
- Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε την τελευταία μέθοδο, πρέπει να αφήσετε τη ζύμη να αποψυχθεί και μετά να αρχίσετε να εργάζεστε με αυτή.
- Βάλτε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ σας και ανακατέψτε μέχρι να είναι πλήρως ενσωματωμένα περίπου 5 λεπτά.
- Βάλτε στην άκρη να ξεκουραστεί ενώ κάνετε τα υπόλοιπα.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε όλα τα υλικά και φέρτε σε βρασμό.
- Μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
- Βάλτε τη στην άκρη.
- Κόψτε τις ντομάτες σε κύβους και αφαιρέστε τους σπόρους.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε όλα τα υλικά και τις ντομάτες.
- Φέρτε σε βρασμό και έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και βράστε για 5 λεπτά.
- Βάλτε τη στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου και πετάξτε τη μαρινάτα.
- Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και τα βότανα και σοτάρετε μέχρι να ψηθεί.
- Διαιρέστε τη ζύμη, τη salsa, το κοτόπουλο, τα τυριά και το μπρόκολο σε 4 ίσα μέρη.
- Πάρτε ένα κομμάτι ζύμη και δουλέψτε το με τα χέρια ή με έναν πλάστη και κάντε μια ορθογώνια ζύμη 30 cm X 20 cm.
- Απλώστε ½ φλιτζάνι κίτρινο τυρί στο κέντρο της ζύμης κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς, αφήνοντας ένα κενό, αριστερά και δεξιά 2 cm.
- Τοποθετήστε το πρώτο μέρος του κοτόπουλου στην κορυφή και πάλι αφήνοντας χώρο.
- Προσθέστε το μπρόκολο και από πάνω τη salsa ντομάτας.
- Τέλος απλώστε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι κίτρινο τυρί και το ½ φλιτζάνι παρμεζάνας.
- Διπλώστε την πλευρά που είναι προς το μέρος σας για να καλύψει τη γέμιση και φέρτε την άλλη πλευρά να διπλώσει πάνω στην πρώτη.
- Τσιμπήστε τη ζύμη να σφραγίσει και διπλώστε επίσης τις δύο πλευρές αριστερά και δεξιά για να σφραγιστούν και οι άκρες.
- Τοποθετήστε τη προσεκτικά σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με την πλευρά που έχει η ραφή προς τα κάτω.
- Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για όλα τα υπόλοιπα τρία.
- Αλείψτε τα όλα με το αυγό και βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
- Ψήστε για περίπου 20 λεπτά.
- Αφαιρέστε από το φούρνο πασπαλίστε με λίγο τριμμένο τυρί και τοποθετήστε τα πάλι στο φούρνο.
- Αφήστε τα για λίγα λεπτά μέχρι το τυρί να λιώσει και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Βγάλτε τα από το φούρνο, αφήστε τα να ξεκουραστούν για πέντε λεπτά και στη συνέχεια να αρχίστε να σερβίρετε.
- Συνοδεύονται από τη Σάλτσα Μαρινάρα.
Συνταγή για τη ζύμη προσαρμογή από το King Arthur's
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/stromboli-filled-with-mediterranean-chicken/
3.2.2124