Στρόμπολι με Μεσογειακό Κοτόπουλο
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Αμερικάνικη
Ingredients/ Συστατικά
Για το Κοτόπουλο
  • 400 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
Για τη Ζύμη
  • 2 φλ. προζύμι
  • 1 φλ. ζεστό νερό της βρύσης
  • 5 φλ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μαγιά
  • 2 κ.γ. ρίγανη
  • 2 κ.γ. βασιλικό
  • 2 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι
  • 2 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο
Για τη Μαρινάδα Κοτόπουλου
  • ½ φλ. ξηρό λευκό κρασί
  • ½ φλ. χυμό οτιδήποτε έχετε στο ψυγείο σας, εγώ έβαλα amita
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. βασιλικό
  • ½ κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι
  • ½ κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο
Για την Σάλτσα Μαρινάρα
  • 1 κονσέρβα 400 γρ. πουρέ τομάτας
  • ¼ φλ. νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γ. χυμό λεμονιού
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κουταλάκι ρίγανη
  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
Για το Κοτόπουλο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Μία πρέζα από ρίγανη, βασιλικό, κρεμμύδι και σκόρδο
Για τη Φρέσκια Salsa Ντομάτας
  • 4 ντομάτες
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν
Για την Συναρμολόγηση
  • Τα κομμάτια κοτόπουλου
  • Τη φρέσκια salsa ντομάτας
  • 250 γρ. βρασμένο μπρόκολο, ψιλοκομμένο
  • 4 φλ. κίτρινο τυρί τριμμένο
  • 2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 αυγό + 1 κουταλιά της σούπας νερό, χτυπημένα μαζί
Instructions/ Εκτέλεση
Για τη Μαρινάδα Κοτόπουλου
  1. Πρώτα κάνουμε τη μαρινάδα προσθέτοντας όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ.
  2. Βάλτε και τα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήστε το στο ψηγείο να μαριναριστεί από δύο ώρες έως όλη νύχτα.
Για τη Ζύμη
  1. Στη συνέχεια κάνουμε την ζύμη, ώστε να την αφήσουμε να ξεκουραστεί.
  2. Αν δεν έχετε προζύμι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ζύμη για πίτσα ή ψωμί που έχετε στα αρχεία σας.
  3. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε την ζύμη την προηγούμενη ημέρα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο.
  4. Ή μπορείτε να κάνετε τη ζύμη αρκετές ημέρες πριν και να τη βάλετε στην κατάψυξη.
  5. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε την τελευταία μέθοδο, πρέπει να αφήσετε τη ζύμη να αποψυχθεί και μετά να αρχίσετε να εργάζεστε με αυτή.
  6. Βάλτε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ σας και ανακατέψτε μέχρι να είναι πλήρως ενσωματωμένα περίπου 5 λεπτά.
  7. Βάλτε στην άκρη να ξεκουραστεί ενώ κάνετε τα υπόλοιπα.
Για την Σάλτσα Μαρινάρα
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε όλα τα υλικά και φέρτε σε βρασμό.
  2. Μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
  3. Βάλτε τη στην άκρη.
Για τη Salsa Φρέσκιας Ντομάτας
  1. Κόψτε τις ντομάτες σε κύβους και αφαιρέστε τους σπόρους.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε όλα τα υλικά και τις ντομάτες.
  3. Φέρτε σε βρασμό και έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και βράστε για 5 λεπτά.
  4. Βάλτε τη στην άκρη.
Για το Κοτόπουλο
  1. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου και πετάξτε τη μαρινάτα.
  2. Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και τα βότανα και σοτάρετε μέχρι να ψηθεί.
Συνέλευση
  1. Διαιρέστε τη ζύμη, τη salsa, το κοτόπουλο, τα τυριά και το μπρόκολο σε 4 ίσα μέρη.
  2. Πάρτε ένα κομμάτι ζύμη και δουλέψτε το με τα χέρια ή με έναν πλάστη και κάντε μια ορθογώνια ζύμη 30 cm X 20 cm.
  3. Απλώστε ½ φλιτζάνι κίτρινο τυρί στο κέντρο της ζύμης κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς, αφήνοντας ένα κενό, αριστερά και δεξιά 2 cm.
  4. Τοποθετήστε το πρώτο μέρος του κοτόπουλου στην κορυφή και πάλι αφήνοντας χώρο.
  5. Προσθέστε το μπρόκολο και από πάνω τη salsa ντομάτας.
  6. Τέλος απλώστε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι κίτρινο τυρί και το ½ φλιτζάνι παρμεζάνας.
  7. Διπλώστε την πλευρά που είναι προς το μέρος σας για να καλύψει τη γέμιση και φέρτε την άλλη πλευρά να διπλώσει πάνω στην πρώτη.
  8. Τσιμπήστε τη ζύμη να σφραγίσει και διπλώστε επίσης τις δύο πλευρές αριστερά και δεξιά για να σφραγιστούν και οι άκρες.
  9. Τοποθετήστε τη προσεκτικά σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με την πλευρά που έχει η ραφή προς τα κάτω.
  10. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για όλα τα υπόλοιπα τρία.
  11. Αλείψτε τα όλα με το αυγό και βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
  12. Ψήστε για περίπου 20 λεπτά.
  13. Αφαιρέστε από το φούρνο πασπαλίστε με λίγο τριμμένο τυρί και τοποθετήστε τα πάλι στο φούρνο.
  14. Αφήστε τα για λίγα λεπτά μέχρι το τυρί να λιώσει και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  15. Βγάλτε τα από το φούρνο, αφήστε τα να ξεκουραστούν για πέντε λεπτά και στη συνέχεια να αρχίστε να σερβίρετε.
  16. Συνοδεύονται από τη Σάλτσα Μαρινάρα.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή για τη ζύμη προσαρμογή από το King Arthur's
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/stromboli-filled-with-mediterranean-chicken/