Μπαγκέτα
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Ψωμί
Cuisine/ Κουζίνα: Γαλλική
- ½ φλιτζάνι + 3 κ.γ. δροσερό νερό (η συνταγή έλεγε ½ φλιτζάνι αλλά δεν ήταν τόσο υδαρές έτσι πρόσθεσα λίγο περισσότερο)
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα μαγιά
- Όλο το προζύμι
- 1 κ.γ. μαγιά
- 1 φλ. + ¼ φλ. χλιαρό νερό (η συνταγή έλεγε για 1 φλιτζάνι αλλά η ζύμη ήταν πολύ σφιχτή)
- 400 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη (η ζάχαρη ήταν δική μου ιδέα, αλλά νομίζω ότι έδωσε στο καρβέλι μια γεύση γλυκιά)
- Βάλτε τα όλα σε ένα μπολ και χτυπήστε ελαφρά έως ότου ενσωματωθούν.
- Σκεπάστε το με μια καθαρή πετσέτα, και αφήστε το να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 14 ώρες.
- Είναι καλύτερο να γίνει αυτό το βράδυ πριν από το πρωί που θέλετε να κάνετε τις μπαγκέτες.
- Στο μπολ του μίξερ βάλτε το προζύμι και όλα τα υλικά της ζύμης.
- Ξεκινήστε με το κάπα για λίγα δευτερόλεπτα έως ότου όλα τα συστατικά ενσωματωθούν και μετά βάλτε το γάντζο.
- Ζυμώστε για 5 λεπτά στην ταχύτητα 2.
- Λαδώστε ένα γυάλινο μπωλ και τοποθετήστε τη ζύμη μέσα.
- Σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Μετά από αυτή την ώρα ζυμώστε να ξεφουσκώσει και άφησε να αυξηθεί πάλι για άλλη μία ώρα.
- Κάντε αυτό το βήμα εκ νέου. Αυτή η διαδικασία απαιτεί ως συνολικά 3 ώρες.
- Χωρίστε τη ζύμη σε τρία κομμάτια και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
- Μετά τα 15 λεπτά με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε ένα από αυτά σε ένα ορθογώνιο.
- Διπλώστε κατά μήκος και πιέστε τις άκρες με τα δάχτυλά σας.
- Ανοίξτε το πάλι με τον πλάστη και διπλώστε το και πάλι και πιέστε με τον ίδιο τρόπο.
- Γυρίστε την πλευρά με τη ραφή προς τα κάτω και ρολάρετε απαλά.
- Τοποθετήστε τις μπαγκέτες σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε να φουσκώσουν για περίπου μισή ώρα.
- Εν τω μεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.
- Μετά από αυτό το ημίωρο, ψεκάστε με χλιαρό νερό και κάντε τρεις καθέτους διαγώνια με ένα κοφτερό μαχαίρι σε κάθε μπαγκέτα.
- Βάλτε στον προθερμασμένο φούρνο και αφήστε τις να ψηθούν για 20 με 30 λεπτά.
- Βεβαιωθείτε ότι τις ψήσατε καλά.
- Πρέπει να έχουν σκούρο χρώμα.
Συνταγή προσαρμογή από το King Arthur's
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/octopus-saganaki-on-bruschetta/
3.2.2124