Μπαγκέτα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Ψωμί
Cuisine/ Κουζίνα: Γαλλική
Ingredients/ Συστατικά
Για το Προζύμι
  • ½ φλιτζάνι + 3 κ.γ. δροσερό νερό (η συνταγή έλεγε ½ φλιτζάνι αλλά δεν ήταν τόσο υδαρές έτσι πρόσθεσα λίγο περισσότερο)
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα μαγιά
Για τη Ζύμη
  • Όλο το προζύμι
  • 1 κ.γ. μαγιά
  • 1 φλ. + ¼ φλ. χλιαρό νερό (η συνταγή έλεγε για 1 φλιτζάνι αλλά η ζύμη ήταν πολύ σφιχτή)
  • 400 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (η ζάχαρη ήταν δική μου ιδέα, αλλά νομίζω ότι έδωσε στο καρβέλι μια γεύση γλυκιά)
Instructions/ Εκτέλεση
Για το Προζύμι
  1. Βάλτε τα όλα σε ένα μπολ και χτυπήστε ελαφρά έως ότου ενσωματωθούν.
  2. Σκεπάστε το με μια καθαρή πετσέτα, και αφήστε το να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 14 ώρες.
  3. Είναι καλύτερο να γίνει αυτό το βράδυ πριν από το πρωί που θέλετε να κάνετε τις μπαγκέτες.
Για τη Ζύμη
  1. Στο μπολ του μίξερ βάλτε το προζύμι και όλα τα υλικά της ζύμης.
  2. Ξεκινήστε με το κάπα για λίγα δευτερόλεπτα έως ότου όλα τα συστατικά ενσωματωθούν και μετά βάλτε το γάντζο.
  3. Ζυμώστε για 5 λεπτά στην ταχύτητα 2.
  4. Λαδώστε ένα γυάλινο μπωλ και τοποθετήστε τη ζύμη μέσα.
  5. Σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει για 1 ώρα.
  6. Μετά από αυτή την ώρα ζυμώστε να ξεφουσκώσει και άφησε να αυξηθεί πάλι για άλλη μία ώρα.
  7. Κάντε αυτό το βήμα εκ νέου. Αυτή η διαδικασία απαιτεί ως συνολικά 3 ώρες.
  8. Χωρίστε τη ζύμη σε τρία κομμάτια και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
  9. Μετά τα 15 λεπτά με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε ένα από αυτά σε ένα ορθογώνιο.
  10. Διπλώστε κατά μήκος και πιέστε τις άκρες με τα δάχτυλά σας.
  11. Ανοίξτε το πάλι με τον πλάστη και διπλώστε το και πάλι και πιέστε με τον ίδιο τρόπο.
  12. Γυρίστε την πλευρά με τη ραφή προς τα κάτω και ρολάρετε απαλά.
  13. Τοποθετήστε τις μπαγκέτες σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε να φουσκώσουν για περίπου μισή ώρα.
  14. Εν τω μεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.
  15. Μετά από αυτό το ημίωρο, ψεκάστε με χλιαρό νερό και κάντε τρεις καθέτους διαγώνια με ένα κοφτερό μαχαίρι σε κάθε μπαγκέτα.
  16. Βάλτε στον προθερμασμένο φούρνο και αφήστε τις να ψηθούν για 20 με 30 λεπτά.
  17. Βεβαιωθείτε ότι τις ψήσατε καλά.
  18. Πρέπει να έχουν σκούρο χρώμα.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από το King Arthur's
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/octopus-saganaki-on-bruschetta/