Λαζάνια με Σπανάκι
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ιταλική
Ingredients/ Συστατικά
  • 5 λαζάνια από σπανάκι
  • 10 κανονικά λαζάνια
Για το Σπανάκι
  • 500 γρ. σπανάκι
  • 2 κ.σ. κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. μανιτάρια τεμαχισμένα
  • ¼ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • ¼ φλ. πλιγούρι
  • ½ φλ. γάλα
  • 100 γρ. τυρί φέτα
  • 50 γρ. παρμεζάνα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη Σάλτσα Ντομάτας
  • 700 γρ. χυμό ντομάτας
  • 2 κ.σ. διπλά συμπυκνωμένο πάστα ντομάτας
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. Βασιλικό
  • ¼ κ.γ. θυμάρι
  • ½ κ.γ. Ιταλικά βότανα
  • ½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου
Για τη Σάλτσα Μορνέ
  • 3 φλ. γάλα εβαπορέ, ζεστό
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. ανάμεικτα τυριά όπως & έμενταλ, ένταμ, Gouda και cheddar
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
Instructions/ Εκτέλεση
Για το Σπανάκι
  1. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για μερικά λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το μάραθο, τον άνηθο και το κρασί και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι το κρασί να εξατμιστεί.
  5. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό.
  6. Σιγοβράζουμε για 5 έως 10 λεπτά και στη συνέχεια, σβήνουμε τη φωτιά.
  7. Βάζουμε στην άκρη.
Για τη Σάλτσα Ντομάτας
  1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και τα βάζουμε να βράσουν.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά.
  3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε στην άκρη.
Για τη Σάλτσα Μορνέ
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
  2. Όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  3. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα αρχίζει να πήζει.
  4. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό και τα υπόλοιπα συστατικά και ανακατεύουμε.
  5. Όταν τα πάντα έχουν ενσωματωθεί η σάλτσα είναι έτοιμη.
Συναρμολόγηση
  1. Παίρνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ και βουτυρώνουμε πολύ καλά.
  2. Ρίχνουμε το μισό γάλα εβαπορέ.
  3. Βάζουμε μία στρώση λαζάνια.
  4. Προσθέτουμε τη γέμιση με το σπανάκι.
  5. Βάζουμε μια στρώση λαζάνια σπανάκι.
  6. Πάνω τους βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας.
  7. Βάζουμε και την τελική στρώση λαζάνια και ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα εβαπορέ.
  8. Από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα Μορνέ.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C, για 30 έως 45 λεπτά.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/lasagna-with-spinach/