Τούρτα Καραμέλα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Ingredients/ Συστατικά
  • 1 τσέρκι ή ταψί στρογγυλό με αποσπώμενα πλαινά 22cm.
  • 1 παντεσπάνι τουλάχιστον 22 cm.
  • ½ φλ. γάλα
  • 1 κ.σ. λευκό ρούμι
Για την Κρέμα Καραμέλα
  • ¼ φλ. κορν φλάουρ
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • 4 κρόκους αυγών
  • 2 φλ. πλήρες γάλα
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 φασόλι βανίλιας, κομμένο κατά μήκος και παίρνουμε τους σπόρους ή 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
Για τη Μους Σοκολάτα
  • 200γρ. κουβερτούρα 60% κακάο
  • 120 γρ. γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για την Σάλτσα Καραμέλας
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. νερό
  • 78 γρ. βούτυρο
  • ¼ φλ. γάλα
  • ¼ φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Instructions/ Εκτέλεση
Για την Κρέμα Καραμέλα
  1. Βάλτε το κορνφλάουρ και το ¼ φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα μέτριο μπολ και ανακατέψτε.
  2. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα.
  3. Ρίξτε ½ φλιτζάνι γάλα και ανακατέψτε.
  4. Τοποθετήστε το άλλο ¼ φλιτζανιού ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και ανακατέψτε.
  5. Ανοίξτε το μάτι σε μέτρια φωτιά και αφήστε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν χωρίς ανακάτεμα μέχρις ότου η ζάχαρη πάρει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα.
  6. Προσεκτικά ρίξτε το υπόλοιπο γάλα και ανακατέψτε μέχρι να δέσουν.
  7. Προσθέστε τους σπόρους της βανίλιας ή το απόσταγμα.
  8. Ανακατέψτε και επιστρέψτε το πίσω στη φωτιά και σιγοβράστε.
  9. Ρίξτε το ζεστό μείγμα της κατσαρόλας στο μείγμα κορν φλάουρ/αυγού ανακατεύοντας συνεχώς.
  10. Ρίξτε το πίσω στην κατσαρόλα.
  11. Βράστε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει λείο και σφιχτό και να λιώσει η καραμέλα που έχει κολλήσει στα τοιχώματα.
  12. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε για ένα λεπτό.
  13. Μεταφέρετέ το σε ένα μπολ.
  14. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπάει στην κρέμα για να μην κάνει πέτσα.
  15. Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή 2 ημέρες.
  16. Πριν το χρησιμοποιήσετε ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα να αφρατέψει.
Για τη Μους Σοκολάτα
  1. Βράστε το γάλα.
  2. Σε ένα γυάλινο μπολ τοποθετήστε τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και ρίξτε το ζεστό γάλα.
  3. Ενσωματώστε και να βάλτε στην άκρη να κρυώσει.
  4. Στο μπολ του μίξερ σας ρίξτε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να πήξει σαν γιαούρτι.
  5. Σιγά-σιγά, προσθέστε το στο μίγμα σοκολάτας και ενσωματώστε.
  6. Αν θα το χρησιμοποιήσετε αμέσως βάλτε το για λίγο στην κατάψυξη.
  7. Αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε την επόμενη μέρα βάλτε το στο ψυγείο.
  8. Πριν το χρησιμοποιήσετε ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα να αφρατέψει.
Για την Σάλτσα Καραμέλας
  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίξτε το νερό και τη ζάχαρη.
  2. Βάλτε να βράσει σε μέτρια φωτιά και ανακινήστε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Αφήστε να βράσει μέχρι να πάρει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα.
  4. Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.
  5. Με αυτόν τον τρόπο όταν τα προσθέσουμε στην καραμέλα δεν θα φουσκώσει τόσο πολύ και δεν θα αφήσει την καραμέλα να σκληρύνει.
  6. Όταν η ζάχαρη φτάσει στο επιθυμητό χρώμα χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο.
  7. Ανακατέψτε καλά.
  8. Προσθέστε το το γάλα και την κρέμα γάλακτος και συνεχίστε να ανακατεύετε.
  9. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε ένα γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
Συναρμολόγηση
  1. Αν το κέικ είναι μεγαλύτερο από το τσέρκι πρέπει να κοπεί ώστε να ταιριάζει.
  2. Τοποθετήσετε το κέικ βάσης στο κάτω μέρος.
  3. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το γάλα με το ρούμι.
  4. Εάν δεν θέλετε το αλκοόλ, μπορείτε να το παραλείψετε.
  5. Αλείψτε το κέικ με το γάλα και αφήστε το να το απορροφήσει.
  6. Ρίξτε τη μους σοκολάτας και απλώστε να σχηματισθεί ένα ομοιόμορφο στρώμα.
  7. Βάλτε στην κατάψυξη για 30 λεπτά με 1 ώρα.
  8. Βγάλτε από την κατάψυξη και απλώστε την καραμέλα ζαχαροπλαστικής σε ένα στρώμα.
  9. Τώρα τοποθετήστε την τούρτα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη ανάλογα με το πότε θα τη σερβίρετε.
  10. Μετά από μια ώρα τουλάχιστον, βγάλτε από το ψυγείο και ξεφορμάρετε.
  11. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το σερβίρετε.
  12. Μπορείτε είτε να απλώσετε τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα καραμέλας στην κορυφή να βάλετε στην κατάψυξη και να κόψετε μετά σε κομμάτια ή
  13. Μπορείτε να το αφήσετε όπως είναι και να ρίχνετε την σάλτσα καραμέλας σε κάθε κομμάτι που σερβίρετε τη στιγμή που το σερβίρετε.
  14. Με τον πρώτο τρόπο χρησιμοποιείτε μόνο τη μισή ποσότητα της καραμέλας, με τον δεύτερο τρόπο χρησιμοποιείτε όσο θέλει ο καθένας.
  15. Διαλέξτε το καλύτερο για σας!
Notes/ Σημειώσεις
Η συνταγή για την κρέμα καραμέλας είναι από το Foodnetwork
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/caramel-chocolate-torte/