Κλασσική Κρέμα Καραμελέ
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Διεθνής
Ingredients/ Συστατικά
Για την Καραμέλα
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. νερό
Για την Κρέμα
  • 200 ml γάλα 3,5%
  • 4 αυγά
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
Instructions/ Εκτέλεση
Για την Καραμέλα
  1. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάλτε τη ζάχαρη και το νερό.
  2. Μην ανακατέψετε, απλά κουνήστε λίγο την κατσαρόλα να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Αφήστε να βράσει μέχρι να πάρει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα.
  4. Πάρτε έξι μεγάλα ή οκτώ μικρά φορμάκια σιλικόνης ή μία στρογγυλή φόρμα για καραμελέ.
  5. Μοιράστε την καραμέλα σε αυτά και αφήστε τη να σφίξει.
Για την Κρέμα
  1. Εν τω μεταξύ, μέσα στην ίδια κατσαρόλα που φτιάξατε την καραμέλα, φτιάξτε την κρέμα.
  2. Ρίξτε το γάλα και την κρέμα και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά.
  3. Παρακαλώ να είστε προσεκτικοί να μην βράσει.
  4. Πρέπει να είστε σε θέση να βάζετε το δάχτυλό σας σε αυτό, χωρίς να καίγεστε.
  5. Ανακατέψτε απαλά έτσι ώστε τα υπολείματα της καραμέλας να λιώσουν σιγά σιγά μέσα στην κρέμα.
  6. Όταν όλα καραμέλα έχει λιώσει αφαιρέστε από τη φωτιά.
  7. Σε ένα γυάλινο μπολ χτυπήστε απαλά τα αυγά.
  8. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας.
  9. Ρίξτε το γάλα/κρέμα πάνω στα αυγά σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς αλλά απαλά.
  10. Απαλά, γιατί δεν θέλουμε να δημιουργηθούν φυσαλίδες.
  11. Όταν όλα έχουν ενσωματωθεί περάστε την κρέμα από ένα σουρωτήρι έτσι ώστε να αφαιρεθούν τυχόν κομμάτια αυγού.
  12. Έτσι η κρέμα μας θα έχει μια βελούδινη υφή.
  13. Μοιράστε την κρέμα πάνω από την καραμέλα στα φορμάκια.
  14. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160° C.
  15. Στη συνέχεια, πάρτε ένα βαθύ ταψί, γεμίστε το με ζεστό νερό μέχρι τη μέση του και τοποθετήστε τα φορμάκια ή τη μεγάλη φόρμα μέσα στο νερό.
  16. Πάνω από τα φορμάκια τοποθετήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να μην καεί η επιφάνειά τους.
  17. Ψήστε για μία ώρα ή λίγο περισσότερο.
  18. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο, βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο.
  19. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμα.
  20. Μου πήρε μία ώρα και 10 λεπτά για να ψήθουν.
  21. Όταν είναι έτοιμα βγάλτε τα από το φούρνο, αφήστε να κρυώσουν εντελώς και μετά βάλτε τα στο ψυγείο για 24 ώρες ή περισσότερο.
  22. Για να τα ξεφορμάρετε με ένα μαχαιράκι ελευθερώστε τις άκρες τους από τα καλουπάκια και στη συνέχεια βυθίστε τα για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό.
  23. Αναποδογυρίστε τα στο πιάτο και είναι έτοιμα.
  24. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σας πω ότι, είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείψετε κάποιο από τα παραπάνω βήματα, διότι είναι όλα πολύ σημαντικά για να φτιάξετε μια πολύ καλή κρέμα καραμελέ.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή από το site Greek gastronomer
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/all-time-classic-creme-caramel/