Χοιρινά Καρέ σε Σάλτσα Βαλσαμικού με Δενδρολίβανο και Θυμάρι
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Μεσογειακή
Ingredients/ Συστατικά
Για τη Μαρινάδα
  • 35 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 60 γρ. βαλσαμικό ξύδι
  • 2 κλωναρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.σ. αποξηραμένο φασκόμηλο
  • Το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 8 χοιρινές μπριζόλες χωρίς το κόκκαλο
Για τη Σάλτσα
  • Όλα τα υλικά της μαρινάδας
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. βαλσαμικό ξύδι
  • 400 γρ. ζωμό κότας
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 60 γρ. Μαργαρίνη ή βούτυρο
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Είτε σε μια πλαστική σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα ή σε ένα γυάλινο μπολ βάλτε τις χοιρινές μπριζόλες και όλα τα συστατικά για το μαρινάρισμα και ανακατέψτε μέχρι η μαρινάδα να καλύψει τις μπριζόλες.
  2. Βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες ή όλη νύχτα.
  3. Βγάλτε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και ξεχωρίστε τα στερεά από τα υγρά της μαρινάδας.
  4. Τοποθετήστε τις μπριζόλες σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με χαρτί ψησίματος.
  5. Αλατοπιπερώστε και ψήστε στο φούρνο είτε στο γκριλ.
  6. Εγώ τα έψησα στο γκριλ για περίπου 20 λεπτά.
  7. Ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος του της μπριζόλας.
  8. Εμένα ήταν λεπτές και ετοιμάστηκαν γρήγορα.
  9. Στο μεταξύ ετοιμάστε τη σάλτσα.
  10. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το ελαιόλαδο και τα στερεά του μαριναρίσματος, δηλαδή, το κρεμμύδι, σκόρδο, δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο και το ξύσμα λεμονιού.
  11. Σοτάρετε για τρία λεπτά.
  12. Στο σημείο αυτό έβγαλα τα μυρωδικά και έριξα το βαλσαμικό ξίδι.
  13. Αν θέλετε πιο έντονη γεύση από τα μυρωδικά αφήστε τα μέσα μέχρι το τέλος του μαγειρέματος.
  14. Ρίξτε το βαλσαμικό ξίδι και συνεχίστε να σοτάρετε μέχρι να εξατμιστεί περισσότερο από το μισό του.
  15. Ρίξτε το ζωμό κοτόπουλου και χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή.
  16. Σιγοβράστε μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να γίνεται πιο παχύρευστη.
  17. Μου πήρε περίπου δέκα λεπτά.
  18. Όταν η σάλτσα αρχίζει να πήζει, ρίξτε το μέλι και το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
  19. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  20. Εάν έχετε αφήσει τα μυρωδικά, μην ξεχάσετε να τα αφαιρέσετε από τη σάλτσα σε αυτό το σημείο.
  21. Αφήστε το να σιγοβράσει για μερικά λεπτά και σβήστε τη φωτιά.
  22. Τοποθετήστε τις μπριζόλες σε ένα πιάτο και ρίξτε τη σάλτσα από πάνω τους.
  23. Ήταν τέλεια με πατάτες τηγανιτές αλλά υποψιάζομαι ότι θα πάνε εξίσου τέλεια με πουρέ.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή εμπνευσμένη από αντίστοιχη του σεφ Λουκάκου
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/pork-chops-in-balsamic-rosemary-and-thyme-sauce/