Λαγάνα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Ψωμί
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 935 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. + 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1 ½ κ.γ. ζάχαρη
  • Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και γλυκάνισο περίπου 1 κ.γ.
  • 50 γρ. ταχίνι
  • 680 γρ. νερό χλιαρό
  • Σουσάμι για το πασπάλισμα
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Την Προηγούμενη Ημέρα
  2. Ανακατέψτε όλα τα στεγνά συστατικά σε ένα μπολ.
  3. Στο μπολ του μίξερ σας ρίξτε το νερό και το ταχίνι.
  4. Ανακατέψτε με το γάντζο μέχρι το ταχίνι να διαλυθεί στο νερό.
  5. Ρίξτε τα στεγνά συστατικά στα υγρά και ανακατέψτε για περίπου τρία έως τέσσερα λεπτά.
  6. Πάρτε ένα γυάλινο μπολ, λαδώστε το με ελαιόλαδο και τοποθετήστε τη ζύμη εκεί.
  7. Αφήστε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για δύο ώρες.
  8. Μετά από αυτές τις δύο ώρες, βάλτε το μπολ στο ψυγείο καλύψτε το με μεμβράνη και αφήστε το όλη νύχτα.
  9. Την επόμενη ημέρα πάρτε περίπου 400 γρ. από τη ζύμη.
  10. Αφήστε την υπόλοιπη ζύμη στο ψυγείο και δουλέψτε με την ποσότητα που βγάλατε.
  11. Πάρτε ένα ταψί και στρώστε το με χαρτί ψησίματος.
  12. Δουλέψτε τη ζύμη, ισιώνοντάς τη πάνω στο χαρτί ψησίματος ακριβώς όπως στις φωτογραφίες.
  13. Η συγκεκριμένη ποσότητα κάνει ένα ψωμί 20 cm X 25 cm.
  14. Αφήστε το ψωμί σε θερμοκρασία δωματίου για 75 λεπτά.
  15. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.
  16. Με το δάχτυλό σας κάντε μικρές διάσπαρτες τρύπες στο ψωμί.
  17. Αλείψτε την κορυφή του ψωμιού με ζεστό νερό και πασπαλίστε με σουσάμι.
  18. Βάλτε στο φούρνο και ψήστε για 20 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
  19. Βγάλτε από το φούρνο, βάλτε το σε μία σχάρα για να κρυώσει και σερβίρετε.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/clean-monday-lagana-and-other-lent-meals/