Γκόγκες με Κοτόπουλο σε Σάλτσα Πορτοκαλιού
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
Για τις Γκόγκες
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 300 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ. αλάτι
Για το Κοτόπουλο σε Σάλτσα Πορτοκαλιού
  • 700 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε κυβάκια
  • 500 ml ζωμό κότας
  • Χυμό από δύο πορτοκάλια
  • 1 πιπερια, κομμένη σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένα στη μέση
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κλωνάρια θυμάρι
  • 4 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κ.σ. κορν φλάουερ διαλυμένο σε 2 κ.σ. νερό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. μυζήθρα κομμένη σε κυβάκια για γαρνίρισμα
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Πρώτα φτιάξτε το κοτόπουλο.
  2. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέστε τις πιπεριές και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για ένα λεπτό.
  5. Προσθέστε το κοτόπουλο και σοτάρετε για άλλο ένα λεπτό.
  6. Ρίξτε το ζωμό κότας, προσθέστε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και τη ζάχαρη και ανεβάστε τη θερμοκρασία σε μέτρια/υψηλή.
  7. Βράστε μέχρι ο ζωμός να μείνει ο μισός περίπου και προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού και το βασιλικό.
  8. Βράστε για περίπου 5 λεπτά.
  9. Βγάλτε τα κλωνάρια του θυμαριού και προσθέστε το κορν φλάουερ.
  10. Μόλις πήξει η σάλτσα αφαιρέστε από τη φωτιά και βάλτε στην άκρη και διατηρείστε το ζεστό.
Για τις Γκόγκες
  1. Στο μίξερ σας κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το αλάτι.
  2. Κάντε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίξτε το νερό.
  3. Αρχίσει το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να συγκεντρώνεται γύρω από το γάντζο.
  4. Αφαιρέστε και ζυμώστε για μερικά λεπτά με τα χέρια σας.
  5. Αφήστε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  6. Χωρίστε τη ζύμη σε μπάλες, με διάμετρο περίπου 5 cm.
  7. Αρχίζετε να ζυμώνετε παίρνοντας κάθε μία από αυτές και κάνοντας ένα κορδόνι 35 έως 40 cm μακρύ και με διάμετρο περίπου 1,5 cm.
  8. Κόψτε το κορδόνι στα κομμάτια 1,5 cm.
  9. Πάρτε τον τρίφτη τυριού και γυρίστε τον από την ανάποδη πλευρά.
  10. Με το δείκτη σας πιέστε τη ζύμη στον τρίφτη, κάνοντας ένα μοτίβο από την πλευρά που αγγίζει στον τρίφτη και μια τρύπα στην πλευρά που αγγίζει το δάχτυλό σας.
  11. Πάρτε ένα αλευρωμένο ταψί και βάλτε τις μέσα προσθέτοντας αλεύρι ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
  12. Πάρτε μια κατσαρόλα και προσθέστε νερό και αλάτι και φέρτε σε βρασμό.
  13. Προσθέστε τις γκόγκες σε δύο ή τρεις δόσεις ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας και βράστε για περίπου 10 έως 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  14. Βγάλτε τις από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα και προσθέστε τις αμέσως στο κοτόπουλο.
  15. Ρίξτε και τα κυβάκια της μυζήθρας.
  16. Ανακατέψτε και σερβίρετε τις ζεστές.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή για τις γκόγκες από τον σεφ Παναγιώτη Κοκκάλα
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/goghes-with-chicken-in-orange-sauce/