Πολύ Τραγανή Μηλόπιτα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Ingredients/ Συστατικά
Για τη Ζύμη
  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 113 γρ. τυρί κρέμα, πλήρες ή low fat
  • 142 γρ. κρύο βούτυρο
  • 43 σε 57 γρ. παγωμένο νερό
Για τη Γέμιση
  • Περίπου 3 έως 4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλα
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
Instructions/ Εκτέλεση
Για τη Ζύμη
  1. Στο μίξερ σας χρησιμοποιώντας το κάπα ή σε ένα μεγάλο multi, προσθέστε το αλεύρι, το τυρί κρέμα και το αλάτι.
  2. Εάν χρησιμοποιείτε το μίξερ, ανακατέψτε έως ότου γίνει σαν τρίμμα.
  3. Εάν χρησιμοποιείτε το multi με λίγες στροφές έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  4. Κόψτε το κρύο βούτυρο και ενσωματωστε το στο μίγμα αλευριού όχι εντελώς αλλά αφήστε μερικά κομμάτια βούτυρο να φαίνονται.
  5. Ρίξτε σιγά-σιγά, τα 43 γρ. κρύο νερό και ανακατέψτε.
  6. Εάν η ζύμη σχηματίζεται τότε είναι έτοιμη.
  7. Εάν είναι πολύ στεγνή ρίξτε μία κουταλιά νερό και ζυμώστε αν χρειαστεί ρίξτε και άλλη μία μέχρι να έρθει η ζύμη εκεί που τη θέλουμε.
  8. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο, που θα είναι η βάση της πίτας.
  9. Φτάξτε δύο δίσκους, τυλίξτε τους καλά και βάλτε τους στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Για την Γέμιση
  1. Μόλις κόψετε τα μήλα περιχύστε με το χυμό λεμονιού.
  2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλο και το αλάτι.
  3. Πάρτε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  4. Προσθέστε τα μήλα,τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλεύρι και το αλάτι.
  5. Ανακατέψτε και αφήστε να βράσουν για περίπου δέκα λεπτά, ή έως ότου η ζάχαρη έχει λειώσει εντελώς και τα μήλα έχουν αρχίσει να μαλακώσει.
  6. Αφαιρέστε και βάλτε στην άκρη.
  7. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175° C.
  8. Βγάλτε τις ζύμες από το ψυγείο.
  9. Πάρτε τη μεγαλύτερη και ανοίξτε τη ακόμα περισσότερο να φθάσει σε διάμετρο τα 30 cm και τοποθετήστε τη σε μια ταρτιέρα βουτυρωμένη με διάμετρο 28 cm.
  10. Ρίξτε τα μήλα από πάνω και φροντίστε ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της ζύμης.
  11. Ισιώστε το άλλο δίσκο ζύμης να φτάσει στα 26 cm.
  12. Τοποθετήστε τον πάνω από τα μήλα και σφραγίστε τα άκρα.
  13. Αλείψτε με αυγό χτυπημένο και βάλτε στο φούρνο.
  14. Ψήστε έως ότου η κρούστα πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα περίπου 25 έως 35 λεπτά.
  15. Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε να ξεκουραστεί για 10 έως 15 λεπτά και στη συνέχεια σερβίρετε με μία μπάλα παγωτού βανίλιας.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή για τη ζύμη προσαρμογή από το King Arthur's Flour
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/super-flaky-apple-pie/