Κοτόπουλο Γιαουρτλού
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
Για το Κοτόπουλο
  • 1 κιλό φιλέτα στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 2 μικρά κρεμμύδια ή ένα μεγάλο, σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. βασιλικό
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ φλ. γλυκό κρασί
Για την Σάλτσα Γιαουρτιού
  • 200 ml γιαούρτι
  • 1 ¼ κ.γ. ξερό δυόσμο
  • Αλάτι και πιπέρι
Για τη Σάλτσα Ντομάτας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ.σάλτσα ντομάτας
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. κάρι σκόνη
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • ½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
Για τις Πίτες
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ¼ έως 1 ½ φλ. χλιαρό νερό
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Ξεκινήστε την προετοιμασία από το κοτόπουλο πρώτα.
Για το Κοτόπουλο
  1. Βάλτε όλα τα υλικά και το κοτόπουλο σε ένα μπωλ γυάλινο ή ανοξείδωτο, καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι και 12 ώρες.
  2. Όταν πρόκειται να κάνετε το γιαουρτλού, βγάλτε το κοτόπουλο από το ψυγείο και το αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα.
  3. Στη συνέχεια κάντε τις πίτες.
Για τις Πίτες
  1. Βάλτε όλα τα ξηρά συστατικά στο μπολ του μίξερ σας και αναμείξτε με το γάντζο στο αργό για λίγα δευτερόλεπτα.
  2. Προσθέστε το νερό και ξεκινήστε το μίξερ σας.
  3. Ανακατέψτε μέχρι μια μαλακή ζύμη να αρχίσει να συγκεντρώνεται γύρω από το γάντζο..
  4. Η ζύμη θα είναι κάπως κολλώδης.
  5. Πάρτε ένα γυάλινο μπολ, αλευρώστε το και βάλτε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα.
  6. Κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας θα διπλασιάσει η ζύμη τον όγκο της και εσείς μπορείτε να κάνετε τις σάλτσες σας.
Για την Σάλτσα Γιαουρτιού
  1. Ανακατέψτε όλα τα συστατικά και αφήστε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα ετοιμάσετε το γιαουρτλού.
Για τη Σάλτσα Ντομάτας.
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέστε όλα τα υλικά και φέρτε σε βρασμό.
  2. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε για 15 λεπτά.
  3. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το.
  4. Ξεκινήστε κάνοντας τις πίτες πρώτα.
Για τις Πίτες
  1. Αλευρώστε τα χέρια σας και ξεφουσκώστε τη ζύμη.
  2. Σε έναν αλευρωμένο πάγκο πάρτε μια μπάλα της ζύμης ίση με ένα μικρό λεμόνι ή ένα λάιμ και με τον πλάστη κάντε δίσκους με διάμετρο περίπου 15 cm.
  3. Πάρτε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάλτε το στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά.
  4. Ψήστε τις πίτες και από τις δύο πλευρές, έως ότου αρχίζουν να παίρνουν ένα χρυσό χρώμα.
  5. Βγάλτε τις και κρατήστε τις ζεστές.
Για το Κοτόπουλο
  1. Σε μεγάλο τηγάνι ρίξτε δύο κουταλιές ελαιόλαδο και ρίξτε το κοτόπουλο μαζί με τα υλικά της μαρινάδας σε μέτρια/υψηλή θερμότητα.
  2. Σοτάρετε μέχρι το κοτόπουλο να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα και να μαγειρευτεί εντελώς.
Συναρμολόγηση
  1. Πάρτε μία πίτα και αλατοπιπερώστε.
  2. Προσθέστε το κοτόπουλο.
  3. Ρίξτε σάλτσα ντομάτας και από πάνω προσθέστε γιαούρτι.
  4. Σερβίρετε αμέσως.
Notes/ Σημειώσεις
Σημειώστε ότι η ζύμη για τις πίτες είναι περισσότερη απ'όση χρειάζεται η συνταγή αλλά μετά το φούσκωμα μπορείτε να βάλετε ότι περισσέψει στο ψυγείο ή την κατάψυξη και να τη χρησιμοποιήσετε άλλη φορά!
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/chicken-yiaourtlou/