Κοτόπουλο με Σπανάκι Ο Γκρατέν
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Ingredients/ Συστατικά
Για το Κοτόπουλο και το Σπανάκι
  • 700 γρ. Φιλέτα στήθη κοτόπουλου
  • 200 γρ. σπανάκι
  • 2 πράσα, κομμένα σε φέτες
  • 2 κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
  • Ένα μάτσο άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 60 γρ. τυρί φέτα, τρίμμα
  • Αλάτι, πιπέρι
Για την Τυρένια Μορναί
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 3 κ.σ. κορν φλάουερ διαλυμένο σε 3 κ.σ. νερό
  • 2 φλ. τριμμένο κίτρινο τυρί (πρόσθεσα τυρί γκούντα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ό, τι θέλετε, αρκεί αυτό που λιώνει)
  • 1 αυγό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Πρώτα ετοιμάστε το σπανάκι.
  2. Σε ένα τηγάνι προσθέστε περίπου 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αρχίσει να σωτάρετε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια για 5 λεπτά.
  3. Όταν μαλακώσουν, προσθέστε το σπανάκι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Σοτάρετε μέχρι το σπανάκι να μαλακώσει και να χάσει περισσότερο από το μισό του όγκου του περίπου 3 έως 4 λεπτά.
  5. Προσθέστε το τυρί φέτα και σοτάρετε για περίπου 1 λεπτό.
  6. Βάλτε στην άκρη.
  7. Κόψτε τα στήθη κοτόπουλου εγκάρσια έτσι ώστε μοιάζουν με μια πεταλούδα.
  8. Πάρτε ένα καθαρό αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία σοτάρετε τα στήθη κοτόπουλου ένα λεπτό κάθε πλευρά χωρίς να προσθέσετε οποιοδήποτε λίπος.
  9. Βάλτε στην άκρη.
  10. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
  11. Όταν το γάλα αρχίσει να καπνίζει προσθέστε το κορν φλάουερ και ανακατέψτε ζωηρά.
  12. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το αυγό, το μοσχοκάρυδο και αλάτι/πιπέρι.
  13. Επιστρέψτε στη φωτιά μειώνοντας τη θερμοκρασία στο χαμηλό και ρίξτε το τυρί.
  14. Η σάλτσα πρέπει να έχει γίνει παχύρευστη.
  15. Αφαιρέστε από τη φωτιά.
  16. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.
  17. Πάρτε ένα ταψί και τοποθετήστε τα στήθη κοτόπουλου έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο του ταψιού.
  18. Ρίξτε από πάνω το σπανάκι ώστε να καλυφθούν εντελώς τα στήθη.
  19. Προσθέστε τις φέτες της ντομάτας.
  20. Από πάνω ρίξτε τη σάλτσα Μορναί, έτσι ώστε να καλύφθουν όλα τα παρακάτω.
  21. Μπορείτε να πασπαλίσετε λίγο τυρί παρμεζάνα από πάνω για να κάνει μια ωραία τραγανή κρούστα.
  22. Τοποθετήστε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 30 έως 40 λεπτά ή μέχρι ένα ωραίο χρυσό χρώμα να σχηματιστεί στην κορυφή.
  23. Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και σερβίρετε.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/spinach-chicken-au-gratin/