Μπουκίτσες Μελιτζάνας
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Ορεκτικό
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Serves: 4
Ingredients/ Συστατικά
  • 4 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες πάχους 1cm
Για τον Κιμά
  • 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ⅓ φλ. χυμό ντομάτας
  • ¼ φλ. γλυκό κρασί, χρησιμοποίησα Μαυροδάφνη
  • ¼ κ.γ. γεμάτο, μοσχοκάρυδο, το ίδο για την κανέλα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη Σάλτσα Ντομάτας
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένα
  • 1 ½ φλ. χυμό τομάτας
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. βασιλικό
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • ¼ φλ. γλυκό κρασί, χρησιμοποίησα μαυροδάφνη και πάλι
  • Περίπου 50 γρ. τυρί χαλούμι, τριμμένο
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Πλύντε τις μελιτζάνες και βάλτε τις σε στραγγιστήρι προσθέτοντας αλάτι για να ξεπικρίσουν.
  2. Αφήστε για μισή ώρα.
Για τον Κιμά
  1. Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε μερικές κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά σε μέτρια/ψηλή θερμοκρασία.
  2. Προσθέστε το χυμό ντομάτας, το κρασί, αλάτι και πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και τα φύλλα δάφνης και χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό.
  3. Βράστε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι το κρέας να έχει απορροφήσει τα περισσότερα από τα υγρά.
  4. Βάλτε στην άκρη.
Για τη Σάλτσα Ντομάτας
  1. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε δύο κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια/ψηλή θερμοκρασία.
  2. Προσθέστε το χυμό ντομάτας, κρασί, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, φρέσκο βασιλικό, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
  3. Χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και βράστε για περίπου 15 λεπτά.
  4. Αφαιρέστε και βάλτε στην άκρη.
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.
  6. Τοποθετήστε όλες τις μελιτζάνες πάνω σε χαρτί ψησίματος μέσα σε ένα ταψί και ψήστε μέχρι να μαλακώσουν περίπου 20 λεπτά.
  7. Βγάλτε από το φούρνο.
Συναρμολόγηση
  1. Πάρτε ένα καθαρό ταψί και ρίξτε ένα με δύο κουταλιές της σάλτσας ντομάτας.
  2. Προσθέστε τις µισές μελιτζάνες.
  3. Πάρτε ένα μικρό κουτάλι και πάνω από κάθε μελιτζάνα βάλτε λίγο κιμά.
  4. Προσθέστε λίγο χαλούμι, από πάνω.
  5. Σκεπάστε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  6. Πάρτε ένα κουτάλι και ρίξτε σε κάθε μία λίγη σάλτσα ντομάτας.
  7. Από πάνω προσθέστε λίγο τριμμένο χαλούμι και πάλι.
  8. Αν σας περισσέψει σάλτσα απλά ρίξτε τη γύρω από τις μελιτζάνες.
  9. Τοποθετήστε τις στο φούρνο και ψήστε μέχρι να λιώσει το χαλούμι και να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/little-eggplant-bites/