Κοτόπουλο Ντιβάν
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Βόρεια Αμερική
Ingredients/ Συστατικά
  • 700 γρ. κοτόπουλο στήθος κομμένο κατά μήκος
  • 700 γρ. μπρόκολο
  • 1 φλ. ζωμό κότας
  • 1 φλ. γάλα, πλήρες
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 5 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. σέρι
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ⅔ φλ. parmigiano reggiano
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Βάλτε το μπρόκολο στον ατμομάγειρα για περίπου επτά λεπτά.
  2. Αν το μπρόκολο είναι φρέσκο θα χρειαστεί περίπου δέκα λεπτά.
  3. Αφαιρέστε, ξεπλύνετε κάτω από τη βρύση για να σταματήσει ο βρασμός και βάλτε το στην άκρη.
  4. Σε μια κατσαρόλα προσθέστε περίπου 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει.
  5. Αφαιρέστε και βάλτε το στην άκρη.
  6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C.
  7. Σε μια κατσαρόλα προσθέστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  8. Ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε για περίπου ένα λεπτό.
  9. Σιγά-σιγά, ρίξτε πρώτα το ζωμό και, στη συνέχεια, το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  10. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να αρχίσει να πήζει.
  11. Προσθέστε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι, το sherry, και ½ φλιτζάνι από το τυρί.
  12. Ανακατέψτε τα πάντα μέχρι το τυρί έχει λιώσει εντελώς.
  13. Αφαιρέστε και βάλτε στην άκρη.
  14. Πάρτε ένα πυρέξ και βουτυρώστε το καλά.
  15. Προσθέστε το μπρόκολο σε ένα στρώμα που να καλύπτει το κάτω μέρος του pyrex.
  16. Ρίξτε το υπόλοιπο τυρί από πάνω.
  17. Τακτοποιήστε τα στήθη κοτόπουλου και πασπαλίστε τα αμύγδαλα στην κορυφή τους.
  18. Στο μίξερ σας χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαν γιαούρτι και στη συνέχεια, ρίξτε τη στη σάλτσα τυρί και ανακατέψτε απαλά.
  19. Ρίξτε τη σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο και ψήστε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα στην κορυφή.
Notes/ Σημειώσεις
Έμπνευση από το Saveur
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/chicken-divan/