Τούρτα Κάστανο Σοκολάτα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Ingredients/ Συστατικά
Για το Κέικ
  • ½ φλ. βούτυρο
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. σκόνη καφέ espresso
  • ⅔ φλ. κακάο
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ φλ. γάλα
Για την Μους Κάστανου
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 115 γρ. νερό
  • 400 γρ. πατέ κάστανου
  • 350 γρ. κρέμα κάστανου
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 φύλλα ζελατίνης
  • 2 κ.σ. σκούρο ρούμι
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για το Ganache Σοκολάτας
  • 300 γρ. σοκολάτα με 60% κακάο
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Instructions/ Εκτέλεση
Για το Κέικ
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175° C.
  2. Προσθέτετε όλα τα υλικά μέχρι το κακάο και το κακάο στο μπολ του μίξερ ανακατεύετε το μίγμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί ένα μίγμα σα λάσπη.
  3. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  4. Προσθέστε το μισό αλεύρι και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα.
  5. Ρίξτε όλο το γάλα και συνεχίστε να κτυπάτε.
  6. Τέλος, προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και κτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν.
  7. Πάρτε ένα στρογγυλό τσέρκι ή μια φόρμα με ανοιγώμενα πλαινά με διάμετρο 24 cm.
  8. Βουτυρώστε και αλευρώστε καλά.
  9. Ρίξτε το χυλό και ψήστε μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό περίπου 40 λεπτά.
  10. Βγάλτε το κέικ από τη φόρμα και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Για την Μους Κάστανου
  1. Σε ένα μπολ με κρύο νερό, προσθέστε τα φύλλα ζελατίνας για να μαλακώσουν.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε τα 150 γρ. κρέμα γάλακτος και το νερό και φέρτε σε βρασμό.
  3. Προσθέστε το πατέ κάστανου και την κρέμα κάστανου και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
  4. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε.
  5. Σημείωση: Χρησιμοποίησα πατέ κάστανου που είναι χωρίς ζάχαρη και κρέμα κάστανου που έχει ζάχαρη. Με αυτό το συνδυασμό πρόσθεσα 200 γρ. ζάχαρη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο πατέ κάστανου ή μόνο κρέμα κάστανου. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να αυξήσετε το ποσό της ζάχαρης, τουλάχιστον κατά 100 γρ. Στη δεύτερη περίπτωση ίσως να πρέπει να βάλετε από 50 έως 100 γρ. λιγότερο.
  6. Στραγγίστε τα φύλλα ζελατίνης για να φύγει το νερό και προσθέστε τα στην κατσαρόλα.
  7. Ανακατέψτε μέχρις ότου διαλυθούν εντελώς.
  8. Προσθέστε το ρούμι.
  9. Αφαιρέστε από τη φωτιά και βάλτε το στην άκρη να κρυώσει.
  10. Βάλτε την κρύα κρέμα 600 γρ. στο μπολ του μίξερ και ανακατέψτε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να πήξει σαν γιαούρτι.
  11. Με μια σπάτουλα ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος με το μίγμα του κάστανου μέχρι να ενσωματωθούν.
  12. Βάλτε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες.
  13. Πάρτε το κέικ σας και κόψτε τρεις δίσκους ίδιου πάχους.
  14. Θα χρησιμοποιήσετε μόνο τους δύο από αυτούς.
  15. Τον άλλο τυλίξτε τον με wrap και βάλτε τον στην κατάψυξή σας για μελλοντική χρήση.
  16. Βγάλτε τη μους από το ψυγείο και ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα για να γίνει αφράτη.
  17. Πάρτε τον ένα δίσκο του κέικ και βάλτε τον σε μια πιατέλα.
  18. Από πάνω απλώστε κάτι λιγότερο από το μισό της μους κάστανου.
  19. Τοποθετήστε τον άλλο δίσκο κέικ πάνω από τη μους.
  20. Απλώστε την υπόλοιπη μους κάστανο στην κορυφή και στις πλευρές του κέικ.
  21. Τοποθετήσετε το κέικ στην κατάψυξη για να παγώσει εντελώς.
  22. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι ευκολότερο για σας να διακοσμήσετε με το γκανάς.
Για το Γκανάς Σοκολάτας
  1. Βάλτε τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος σε ένα γυάλινο μπολ να λιώσουν στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Βγάλτε την τούρτα από την κατάψυξη.
  3. Βάλτε ένα χαρτί ψησίματος στον πάγκο που θα δουλέψετε.
  4. Από πάνω βάλτε μια σχάρα.
  5. Πάρτε την τούρτα και τοποθετήστε τη στη σχάρα.
  6. Ρίξτε τη γκανάς έτσι ώστε να καλύψει την επιφάνεια και τις πλευρές της τούρτας.
  7. Με μια σπάτουλα απλώστε έτσι ώστε να γίνει ένα λείο στρώμα από πάνω.
  8. Αν σας αρέσει μπορείτε να διακοσμήσετε με τριμμένο μπισκότο ή μαρόν γλασέ.
Notes/ Σημειώσεις
Η συνταγή της μους κάστανου είναι προσαρμογή από τη φίλη μου Νεκταρία
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/chestnut-chocolate-mousse-torte/