Εκμέκ Καταΐφι
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
Για το Καταΐφι
  • 500 γρ. κανταΐφι
  • 190 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
Για το Σιρόπι
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 3 φλ. νερό
  • 2 βανιλλίνες ή το ξύσμα από μισό λεμόνι
Για την Κρέμα
  • 6 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 22 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 βανιλλίνες ή 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
  • 2 φλ. κορν φλάουρ
  • 1,5 lt φρέσκο γάλα
  • 5 γρ. μαστίχα ή αν δεν έχετε το ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
Για την Κρέμα Σαντιγύ
  • 1.000 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • Αλεσμένα φιστίκια ή αμύγδαλα καβουρδισμένα
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Πρώτα κάντε το σιρόπι.
Για το Σιρόπι
  1. Τοποθετήστε τα πάντα σε μια κατσαρόλα και βράστε για 6 έως 7 λεπτά.
  2. Σβήστε τη φωτιά και βάλτε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Για το Κανταΐφι
  1. Πάρτε ένα ορθογώνιο ταψί 50cmX40cm και βουτυρώστε το καλά.
  2. Πάρτε το καταϊφι και ξεμπερδέψτε το να αφρατέψει.
  3. Τοποθετήστε το στο ταψί, σχηματίζοντας ένα στρώμα.
  4. Από πάνω μοιράστε τους κύβους του βουτύρου και βάλτε το σε σβηστό φούρνο βάζοντας τη θερμοκρασία στους 200° C.
  5. Ψήστε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.
  6. Βγάλτε από το φούρνο και αμέσως και ενώ είναι καυτό ρίξτε το κρύο σιρόπι να καλύψει όλα το καταϊφι.
  7. Βάλτε στην άκρη ενώ κάνετε την κρέμα και κρέμα σαντιγί.
Για την Κρέμα
  1. Από την ποσότητα του γάλακτος πάρτε 1 φλιτζάνι και διαλύστε το κορν φλάουρ.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το υπόλοιπο γάλα μαζί με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και τις βανιλλίνες.
  3. Αν δεν βάλετε μαστίχα και χρησιμοποιήσετε απόσταγμα βανίλιας βάλτε τη μαζί με το ξύσμα λεμονιού στην άκρη να περιμένουν.
  4. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίξτε το διαλυμένο κορν φλάουρ.
  5. Όταν η κρέμα πήξει αφαιρέστε από τη φωτιά και σβήστε τη.
  6. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, εάν δεν χρησιμοποιείτε βανιλλίνες, τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού εάν δεν χρησιμοποιείτε μαστίχα.
  7. Ανακατέψτε να ενσωματωθούν και επιστρέψτε το στη σβηστή εστία και ανακατέψτε.
  8. Ρίξτε την κρέμα σε ένα γυάλινο μπολ, τοποθετήστε την μεμβράνη από πάνω έτσι ώστε να ακουμπάει την κρέμα και βάλτε στο ψυγείο.
Για τη Σαντιγύ
  1. Στο μπολ του μίξερ ρίξτε την κρέμα γάλακτος και αρχίστε να χτυπάτε σε υψηλή ταχύτητα.
  2. Όταν η κρέμα αρχίσει να δένει, προσθέστε το πρώτο φλυτζάνι της ζάχαρης άχνης.
  3. Όταν γίνει σαν γιαούρτι προσθέστε το δεύτερο φλυτζάνι και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να γίνει σαντιγύ.
  4. Τοποθετήστε τη στο ψυγείο.
  5. Όταν οι κρέμες κρυώσουν θα είστε έτοιμοι να φτιάξετε το γλυκό.
Συναρμολόγηση
  1. Στο ίδιο ταψί όπου είναι το κανταΐφι, ρίξτε από πάνω την κρέμα μαστίχας/λεμονιού και απλώστε τη για να δημιουργήσετε ένα στρώμα.
  2. Πάνω από αυτό, βάλτε την κρέμα σαντιγί και πάλι απλώστε για να σχηματίσει ένα ακόμη στρώμα.
  3. Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
  4. Πριν το σερβίρετε πασπαλίστε με φιστίκια ή / και αμύγδαλα.
Είναι καλύτερο να κάνετε αυτό το επιδόρπιο, μία ημέρα πριν από το σερβίρισμα έτσι ώστε όλες οι γεύσεις να αναμειχθούν και οι κρέμες να σταθεροποιηθούν.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/ekmek-kataifi/