Ντόνατς με Ζύμη Τσουρεκιού
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Ingredients/ Συστατικά
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. μαχλέπι τριμμένο
  • 5 γρ. μαστίχα τριμμένη
  • 100 γρ. νερό
  • 40 γρ. νωπή μαγιά (μην χρησιμοποιείτε ξηρή)
  • 650 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 3 αυγά
  • Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Για το Γλάσο
  • Λευκή σοκολάτα
  • Πραλίνα
  • Άχνη ζάχαρη και γάλα για γλάσο
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Βάλτε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία έως ότου το μίγμα να φτάσει στους 50° C.
  2. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό.
  3. Σε ένα μπολ σπάστε τη μαγιά, ρίξτε και το νερό και χτυπήστε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  4. Ρίξτε επίσης το μίγμα με το βούτυρο στο μίγμα νερού μαγιάς και ανακατέψτε καλά.
  5. Πάρτε το μίξερ και βάλτε τον γάντζο για ζύμωμα.
  6. Ρίξτε πρώτα το αλεύρι και στη συνέχεια τα υγρά και τα αυγά.
  7. Αφήστε το μίξερ για δεκαπέντε λεπτά αργά στην αρχή, πιο γρήγορα εκ των υστέρων να δουλέψει.
  8. Θα γνωρίζετε ότι είναι έτοιμο όταν μετά από τα 15 λεπτά, η ζύμη έχει συγκεντρώθεί γύρω από τον γάντζο.
  9. Αλευρώστε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε τη ζύμη μέσα.
  10. Βάλτε το φούρνο στους 30° C και βάλτε το μπολ με τη ζύμη, για 1.5 ώρα καλυμμένο με μια πετσέτα.
  11. Μετά από αυτή την ώρα βγάλτε τη ζύμη έξω, και με τον πλάστη φτιάξτε ένα φύλλο περίπου 1 cm παχύ.
  12. Με ένα κόφτη ντόνατς κόψτε τη ζύμη σε ντόνατς.
  13. Τοποθετείστε τα ντόνατς σε ένα ταψί.
  14. Βάλτε τα ακάλυπτα στο φούρνο και πάλι στους 30° C για μισή ώρα.
  15. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίξτε το λάδι καλαμποκιού να γεμίσει 3 έως 4 cm από τον πάτο της κατσαρόλας και τοποθετήστε το στο μάτι της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία.
  16. Όταν η θερμοκρασία του λαδιού φθάσει στους 180° C, αρχίστε να βάζετε τα ντόνατς.
  17. Μην τοποθετείτε πολλά μαζί, έτσι ώστε να μπορείτε να τα χειριστείτε εύκολα.
  18. Εγώ έβαλα 4 ανά παρτίδα.
  19. Να είστε προσεκτικοί χρειάζονται μόνο περίπου 20 έως 30 δευτερόλεπτα ανά πλευρά και στη συνέχεια τα γυρίζετε και ακόμα 20 δευτερόλεπτα από την άλλη πλευρά και έξω.
  20. Ετοιμάστε τα γλάσα είτε λιώνοντας λευκή ή σοσκολάτα γάλακτος, είτε ανακατεύοντας ½ φλιτζάνι άχνη ζάχαρη με 1 κουταλιά της σούπας γάλα.
  21. Στο τελευταίο πρόσθεσα χρώματα ζαχαροπλαστικής για να γίνουν μωβ, κόκκινα και πράσινα.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/sweet-bread-donuts-or-tsounuts/