Ντόνατς με Ζύμη Τσουρεκιού
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Ingredients/ Συστατικά
Για το Προζύμι
  • 80 γρ. νωπή μαγιά + 1 κ.σ. ξηρή μαγιά
  • 100 γρ. αλεύρι σκληρό (εγώ χρησιμοποίησα Robin Hood)
  • ¾ φλ. χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο
  • 1 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
  • 1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
Για το Τσουρέκι
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό (Robin Hood)
  • 1 κ.σ. φυτικό λάδι
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • ¾ φλ. γάλα
  • ¾ φλ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 5 αυγά
  • 1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
Για το Γλάσο
  • Λευκή σοκολάτα
  • Πραλίνα
  • Άχνη ζάχαρη και γάλα για γλάσο
Instructions/ Εκτέλεση
Για το Προζύμι
  1. Τρίψτε τη νωπή μαγιά και προσθέστε τη στο χλιαρό νερό.
  2. Προσθέστε την ξηρή μαγιά, το αλεύρι, τα μπαχαρικά και το γλυκάνισο.
  3. Ανακατέψτε και αφήστε το να μείνει καλύμένο σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά.
  4. Και πάλι θα δείτε μετά τα 45 λεπτά ότι θα διπλασιαστεί σε όγκο και θα έχει φυσαλίδες στην επιφάνεια.
Για το Τσουρέκι
  1. Λιώστε το βούτυρο και βάλτε το στην άκρη.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ζεστάνετέ τα στην εστία.
  3. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει ελαφρά.
  4. Βγάλτε από την εστία και αφήστε το στην άκρη.
  5. Στο μπωλ του μίξερ, βάλτε το γάντζο και ρίξτε το αλεύρι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το κάρδαμο.
  6. Προσθέστε το γάλα/ κρέμα γάλακτος και αφήστε το μίξερ να τα χτυπήσει.
  7. Προσθέστε το προζύμι και συνεχίστε να τα χτυπάτε.
  8. Ένα-ένα ρίξτε τα αυγά και τη 1 κ.σ. σπορέλαιου ενώ το μίξερ συνεχίζει να χτυπάει.
  9. Τέλος προσθέστε το βούτυρο και αφήστε το μίξερ να λειτουργεί μέχρι μια μαλακή ζύμη να συγκεντρώθει γύρω από το γάντζο σε περίπου 15 λεπτά.
  10. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο μπολ, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε το να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για μία ώρα.
  11. Μετά από αυτή την ώρα βγάλτε τη ζύμη έξω, και με τον πλάστη φτιάξτε ένα φύλλο περίπου 1 cm παχύ.
  12. Με ένα κόφτη ντόνατς κόψτε τη ζύμη σε ντόνατς.
  13. Τοποθετείστε τα ντόνατς σε ένα ταψί.
  14. Βάλτε τα ακάλυπτα στο φούρνο και πάλι στους 30° C για μισή ώρα.
  15. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίξτε το λάδι καλαμποκιού να γεμίσει 3 έως 4 cm από τον πάτο της κατσαρόλας και τοποθετήστε το στο μάτι της κουζίνας σε υψηλή θερμοκρασία.
  16. Όταν η θερμοκρασία του λαδιού φθάσει στους 180° C, αρχίστε να βάζετε τα ντόνατς.
  17. Μην τοποθετείτε πολλά μαζί, έτσι ώστε να μπορείτε να τα χειριστείτε εύκολα.
  18. Εγώ έβαλα 4 ανά παρτίδα.
  19. Να είστε προσεκτικοί χρειάζονται μόνο περίπου 20 έως 30 δευτερόλεπτα ανά πλευρά και στη συνέχεια τα γυρίζετε και ακόμα 20 δευτερόλεπτα από την άλλη πλευρά και έξω.
  20. Ετοιμάστε τα γλάσα είτε λιώνοντας λευκή ή σοσκολάτα γάλακτος, είτε ανακατεύοντας ½ φλιτζάνι άχνη ζάχαρη με 1 κουταλιά της σούπας γάλα.
  21. Στο τελευταίο πρόσθεσα χρώματα ζαχαροπλαστικής για να γίνουν μωβ, κόκκινα και πράσινα.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/sweet-bread-donuts-or-tsounuts/