Μπιφτέκια Γαλοπούλας Με Σάλτσα Ροκφόρ
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Αμερικάνικη
Ingredients/ Συστατικά
Για τα Mπιφτέκια (ποσότητα για περίπου 10 μπιφτέκια)
  • 1.400 γρ. Κιμάς γαλοπούλας
  • 4 κ.σ. κέτσαπ
  • ½ φλ. κίτρινο τυρί
  • ½ φλ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 4 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 αυγό
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. κύμινο
Για τα Κρεμμύδια και τα Μανιτάρια (ποσότητα για περίπου 5 μπιφτέκια)
  • 400 γρ. μανιτάρια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • Αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο + βούτυρο
Για τη Σάλτσα Ροκφόρ (ποσότητα για 10 μπιφτέκια)
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 3 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 3 κ.σ. νερό
  • 100 γρ. μπλε τυρί
  • 1 αυγό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 10 ψωμάκια
Instructions/ Εκτέλεση
Για τα Κρεμμύδια και τα Μανιτάρια
  1. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε περίπου 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά.
  2. Μετά από μερικά λεπτά προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
  3. Όταν τα κρεμμύδια αρχίζουν να παίρνουν ένα σκούρο χρώμα, προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
  4. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη Σάλτσα Ροκφόρ
  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
  2. Όταν το γάλα αρχίζει να καπνίζει προσθέτουμε το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε ζωηρά.
  3. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Επιστρέφουμε στη φωτιά, την χαμηλώνουμε στο χαμηλό και ρίχνουμε το μπλε τυρί και ανακατεύουμε.
  5. Αν θέλετε να μείνουν κομμάτια μπλε τυριού στη σάλτσα μην το αφήσετε να βράσει πολύ γιατί θα λιώσουν.
  6. Aφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τα Μπιφτέκια
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά του burger και ζυμώνουμε.
  2. Μην ζυμώσετε πολύ γιατί το burger θα γίνει σκληρό, ίσα ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά.
  3. Παίρνουμε μια ποσότητα και φτιάχνουμε ένα μπιφτέκι.
  4. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει ο κιμάς.
  5. Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το τοποθετούμε στην εστία σε σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία.
  6. Όταν κάψει βάζουμε τα burgers και τα ψήνουμε περίπου πέντε λεπτά ανά πλευρά.
Συναρμολόγηση
  1. Παίρνουμε ένα ψωμάκι και το κόβουμε στη μέση.
  2. Βάζουμε λίγη σάλτσα μπλε τυριού και τοποθετούμε ένα burger.
  3. Προσθέτουμε σάλτσα στην κορυφή και κρεμμύδια και μανιτάρια.
  4. Καλύπτουμε με το άλλο μισό ψωμάκι και σερβίρουμε.
Σημείωση: Θα παρατηρήσετε ότι τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια είναι για 5 μπιφτέκια. Το έκανα αυτό, επειδή δεν είχα κάνει όλα τα burgers σε μια μέρα και τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια δεν διατηρούνται καλά στο ψυγείο. Αντίθετα, η σάλτσα διατηρείται μια χαρά στο ψυγείο και όταν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε και πάλι χρειάζεται μόνο να ζεσταθεί και να προσθέσετε λίγο γάλα για να αραιώσει.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/turkey-burgers-with-blue-cheese-sauce/