Χοιρινό με Σέλινο
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 1,5 κιλό χοιρινό ή κοτόπουλο, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 2 κιλά σέλινο, κομμένο σε κομμάτια περίπου 5 cm
  • 2 πράσα, κομμένα σε φέτες
  • 2 κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
  • Ένα ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 φλ. νερό
  • Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των χόρτων και των κρεάτων
Για τη Σάλτσα Αυγολέμονο
  • 1,5 φλ. γάλα πλήρες
  • 2 αυγά
  • Χυμός 3 λεμονιών
  • 5 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2,5 φλ. ζωμό από το φαγητό
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Στη χύτρα βάζουμε το σέλινο μαζί με 1 φλιτζάνι νερό σε δυνατή φωτιά.
  2. Όταν αρχίσει να βράζει, σκεπάζουμε με το καπάκι και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  3. Από τη στιγμή που η βαλβίδα αρχίζει να απελευθερώσει τον ατμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, θα πρέπει να τα μαγειρέψουμε για 45 λεπτά.
  4. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη χύτρα να ξεκουραστεί.
  5. Εν τω μεταξύ, παίρνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε τρεις έως τέσσερις κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε και πάλι λίγο λάδι και σοτάρουμε τα κομμάτια κρέατος για περίπου 2 λεπτά ανά πλευρά.
  7. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  8. Ανοίγουμε τη χύτρα και στραγγίζουμε το σέλινο.
  9. Το βγάζουμε από τη χύτρα και το βάζουμε στην άκρη.
  10. Στην ίδια χύτρα ρίχνουμε μερικές κουταλιές ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος.
  11. Από πάνω προσθέτουμε το σέλινο, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
  12. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι τους και ρίχνουμε το άλλο 1 φλιτζάνι νερό.
  13. Κλείνουμε τη χύτρα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως και πριν.
  14. Αυτή τη φορά θα μαγειρέψουμε το φαγητό για μισή ώρα.
  15. Όταν ο χρόνος έχει περάσει, αφήνουμε τη χύτρα να ξεκουραστεί.
  16. Όταν όλα ο ατμός βγει από τη χύτρα, ανοίγουμε το καπάκι και στραγγίζουμε το ζουμί κρατώντας 2 έως 2,5 φλυτζάνια.
  17. Θα τα χρειαστούμε για τη σάλτσα αυγολέμονο.
Για τη Σάλτσα Αυγολέμονο
  1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα εκτός από ¼ φλιτζανιού.
  2. Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε το ¼ φλιτζανιού γάλα και το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  3. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε στην άκρη.
  5. Ανοίγουμε την εστία σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία και βάζουμε την κατσαρόλα με το γάλα επάνω.
  6. Προσθέτουμε στο γάλα 1 φλιτζάνι ζωμό από το φαγητό.
  7. Το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι χυμό του φαγητού το ρίχνουμε στο μίγμα αυγού/λεμονιού σιγά-σιγά ώστε να έρθουν τα δύο μίγματα στην ίδια θερμοκρασία.
  8. Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
  9. Όταν αρχίσει να πήζει, το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μίγμα αυγού/λεμονιού/ζωμού και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
  10. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, μειώνουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς για μερικά λεπτά.
  11. Εάν η σάλτσα είναι πολύ σφιχτή, μπορείτε να προσθέσετε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι ζωμό για να αραιώσει.
  12. Αν όχι απλά πετάξτε το.
  13. Περιχύνουμε φαγητό με τη σάλτσα αυγολέμονου έτσι ώστε να καλύπτει το κρέας και τα πράσινα.
  14. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/pork-with-celery-and-avgolemono-sauce/