Μπαραζέκ
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Γλυκό
Cuisine/ Κουζίνα: Συριακή / Μέση Ανατολή
Ingredients/ Συστατικά
  • 115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 70 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 200 γρ. (+ 1 κ.σ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κ.σ. γάλα σε σκόνη
  • 40 γρ. γάλα
  • 100 γρ. καβουρδισμένο σουσάμι
  • 100 έως 120 γρ. φιστίκια, χοντροκομμένα
  • Περίπου ¼ φλ. μέλι
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175° C.
  2. Στο μίξερ προσθέστε το βούτυρο και την ζάχαρη και αναμίξτε στην μεσαία ταχύτητα για ένα λεπτό.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το γάλα σε σκόνη.
  4. Ρίξτε το αλεύρι στο μίγμα του βουτύρου/ζάχαρης και χτυπήστε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
  5. Προσθέστε το γάλα και συνεχίστε το ανακάτεμα.
  6. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει από τις πλευρές του μπολ.
  7. Αν δεν ξεκολλάει, μπορεί να χρειαστείτε την επιπλέον 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι.
  8. Όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες τη στιγμή που τα φτιάχνετε.
  9. Ανακατέψτε για ένα λεπτό ή δύο, και στη συνέχεια βγάλτε τη ζύμη από το μπολ.
  10. Αλευρώστε τον πάγκο και με τον πλάστη ανοίξτε τη ζύμη σας μισό πόντο λεπτή.
  11. Με ένα καλουπάκι κόψτε στρογγυλά με διάμετρο 7 cm το κάθε ένα.
  12. Τοποθετήστε το σουσάμι σε ένα πιάτο.
  13. Τοποθετήστε το χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί.
  14. Προσθέστε μικρές στοίβες από τα φιστίκια περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού κάθε μία, αφήνοντας περίπου 7 cm απόσταση μεταξύ τους.
  15. Πάρτε ένα μπισκότο στο χέρι σας.
  16. Αλείψτε με το μέλι.
  17. Βάλτε στο πιάτο με το σουσάμι με τη μελωμένη πλευρά του προς το σουσάμι.
  18. Βγάλτε το και τοποθετήστε το πάνω από τη στοίβα με το φιστίκι με την πλευρά που είναι καθαρή.
  19. Πιέστε απαλά έτσι ώστε τα φιστίκια να κολλήσουν στη ζύμη.
  20. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη.
  21. Τοποθετήστε στο φούρνο και ψήστε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι οι πλευρές των μπισκότων να αρχίσουν να παίρνουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  22. Βγάλτε τα από το φούρνο, αφήστε να κρυώσουν και σερβίρετε.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή προσαρμογή από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/barazek/