Φαλάφελ σε Αραβική Πίτα με Χούμους
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Μέσης Ανατολής
Ingredients/ Συστατικά
Για τα Φαλάφελ
  • 250 γρ. ξερά ρεβίθια
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό (περίπου ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από ένα μικρό λεμόνι
  • 1 ½ κ.γ. τριμμένο κύμινο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το Χούμους
  • 150 γρ. ξερά ρεβίθια
  • 3 κ.σ. ταχίνι
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • 5 μεγάλες αραβικές πίτες
  • Αγγούρι, κομμένο σε μπαστουνάκια
  • Ντομάτα, κομμένη σε φέτες
  • Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Το προηγούμενο βράδυ βάλτε τα ρεβίθια σε δύο διαφορετικά μπολ και προσθέστε νερό για να μουλιάσουν.
  2. Την επόμενη μέρα ξεκινάμε κάνοντας το χούμους.
Για το Χούμους
  1. Στραγγίστε τα ρεβίθια για το χούμους και τοποθετήστε τα σε μια χύτρα ή σε μια συμβατική βαθιά κατσαρόλα.
  2. Αν χρησιμοποιήσετε χύτρα φέρτε σε βρασμό.
  3. Μόλις πάρουν μία βράση κλείστε το καπάκι και μόλις αρχίσει να βγαίνει ο ατμός χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήστε να ψηθούν για δύο ώρες περίπου.
  4. Στην συμβατική κατσαρόλα μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύετε για περίπου τέσσερις ώρες.
  5. Τα ρεβίθια πρέπει να είναι πολύ μαλακά για να έχει το χούμους μια καλή υφή.
  6. Ενώ τα ρεβίθια μαγειρεύονται μπορούμε να ετοιμάσουμε τα φαλάφελ.
Για τα Φαλάφελ
  1. Στραγγίστε τα ρεβίθια για το φαλάφελ και προσθέστε τα στο μπλέντερ.
  2. Σε αυτό το ίδιο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά των φαλάφελ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν όλα μία μάζα.
  3. Πλάθουμε τα φαλάφελ είτε στρογγυλά ή όπως έκανα εγώ μακρόστενα για να ταιριάζουν καλύτερα με τις πίτες.
  4. Τοποθετήστε τα σε μια λαδόκολλα και συνεχίστε να φτιάξετε το χούμους.
Για το Χούμους
  1. Στραγγίστε τα ρεβίθια του χούμους κρατώντας ένα φλυτζάνι από το νερό τους, για να το προσθέσετε στο χούμους για να γίνει λείο.
  2. Σε ένα μπλέντερ προσθέστε όλα τα συστατικά του χούμους συν τα ζεστά ρεβίθια (θα πρέπει να είναι ζεστά) και χτυπήστε έως ότου γίνουν ένας πουρές.
  3. Ξεκινήστε προσθέτοντας το νερό από τα ρεβίθια ¼ φλιτζάνι κάθε φορά, έως ότου έχετε την υφή που σας αρέσει.
  4. Εγώ χρησιμοποίησα ½ φλιτζάνι νερό.
  5. Αφήστε στην άκρη και τηγανίστε τα φαλάφελ.
  6. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε περίπου ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια/δυνατή φωτιά.
  7. Τοποθετούμε απαλά τα φαλάφελ και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα βαθύ καφετί χρώμα.
  8. Πάρτε τις αραβικές πίτες, απλώστε λίγο χούμους, τοποθετήστε τα φαλάφελ και προσθέστε λίγο αγγούρι, ντομάτα και μαϊντανό.
  9. Τυλίξτε και σερβίρετε αμέσως.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/falafel-wraps/