Ζουμερή Κοτόπιτα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Ορεκτικό / Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 2 στήθη κοτόπουλου, χωρίς πέτσα, χωρίς κόκαλα, κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 1 πράσινη πιπεριά, σε φέτες
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε φέτες
  • 100 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • ½ φλ. ζωμό κοτοπούλου
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
  • 2 φλιτζάνια, κίτρινο τυρί οποιοδήποτε είδος σας αρέσει (χρησιμοποίησα γκούντα αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γραβιέρα ή τσένταρ κλπ.)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ με 1 κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. πάπρικα
  • ½ κ.γ. καρύκευμα πουλερικών
  • ½ φλ. πλιγούρι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα και το άλλειμα των φύλλων
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  2. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν επίσης.
  3. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, όχι πάρα πολύ γιατί θα αλατίσουμε και αργότερα.
  5. Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  6. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε δυο κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε δυνατή φωτιά.
  7. Ρίχνουμε τα λαχανικά και τον ζωμό κοτόπουλου.
  8. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός.
  9. Ρίχνουμε την κρέμα, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, την πάπρικα και το καρύκευμα πουλερικών και ανακατεύουμε.
  10. Προσθέτουμε το πλιγούρι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλη η κρέμα.
  11. Αφαιρέστε από τη φωτιά.
  12. Πάρτε ένα στρογγυλό ταψί με περίπου 40cm διάμετρο.
  13. Λαδώστε το καλά και βάλτε ένα φύλλο έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και να εξέχει από τις πλευρές.
  14. Λαδώστε και πάλι.
  15. Βάλτε άλλο ένα φύλλο.
  16. Επαναλάβετέ το 5 φορές.
  17. Όταν έχει τοποθετηθεί και το έβδομο φύλλο, προσθέστε τη γέμιση και στρώστε.
  18. Ακολουθείστε την ίδια διαδικασία όπως και πριν με τα φύλλα.
  19. Κλείστε την πίτα κάνοντας ένα κορδόνι γύρω γύρω.
  20. Κόψτε το πάνω μέρος με ένα αιχμηρό μαχαίρι και το βάλτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C.
  21. Να είστε προσεκτικοί όταν κόψετε το πάνω φύλλο κρούστας μην κόψετε και αυτό κάτω από τη γέμιση.
  22. Ψήστε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι το φύλλο να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
  23. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.
  24. Κόψτε τα κομμάτια και σερβίρετε.
  25. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε σφολιάτα απλά πρέπει να τοποθετήσετε το πρώτο φύλλο σφολιάτας, να ρίξετε την γέμιση από πάνω και να τη σκεπάσετε με το άλλο φύλλο σφολιάτας.
  26. Τα υπόλοιπα είναι τα ίδια.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/flaky-juicy-chicken-pie/