Πάστα Φλόρα με Μήλα
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
- 235 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 110 γρ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 γρ. κρύο βούτυρο
- 1 αυγό
- 1 κρόκο αυγού (κρατήστε το ασπράδι για να αλλείψετε τις λωρίδες της ζύμης)
- ½ κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 5 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλα
- 1 κ.γ. βούτυρο
- 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 1 πρέζα αλάτι
- Στον κάδο του μίξερ προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρή άμμο.
- Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά το αυγό, τον κρόκο του αυγού, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.
- Ενεργοποιήστε το μίξερ σας και ξεκινήστε να ρίχνετε σιγά-σιγά το μείγμα αυγών στο μίγμα του αλευριού.
- Ανακατέψτε μέχρι η ζύμη να συγκεντρωθεί γύρω από τον μίκτη.
- Αφαιρέστε και πριν το απλώσετε σε δίσκο κόψτε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης ώστε να κάνετε τις λωρίδες πάνω από τη γέμιση.
- Ανοίξτε τη ζύμη σε έναν δίσκο με διάμετρο περίπου 30 cm προκειμένου να καλύψει τον πάτο και τις πλευρές μιας φόρμας για τάρτα με διάμετρο 24 cm.
- Καλύψτε το δίσκο με μία μεμβράνη και τοποθετήστε τον στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα ή όλο το βράδυ.
- Μπορείτε να κάνετε τη γέμιση, ενώ η ζύμη βρίσκεται στο ψυγείο ή να την αφήσουμε για την επόμενη ημέρα.
- Κόψτε τα μήλα περιχύστε με το χυμό λεμονιού.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλο και το αλάτι.
- Πάρτε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε τα μήλα,τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλεύρι και το αλάτι.
- Ανακατέψτε και αφήστε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, ή έως ότου η ζάχαρη έχει λειώσει εντελώς και τα μήλα έχουν αρχίσει να μαλακώσει.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
- Βγάλτε το δίσκο ζύμης από το ψυγείο και αφήστε να ζεσταθεί λίγο για περίπου 10 λεπτά.
- Πάρτε μία φόρμα τάρτας με διάμετρο 24 cm και βουτυρώστε καλά.
- Καλύψετε με τη ζύμη τον πάτο και τις πλευρές.
- Εάν η ζύμη κόβεται σε κάποια σημεία δεν υπάρχει πρόβλημα απλά ενώστε τα.
- Τακτοποιήστε τα μήλα και ρίξτε από πάνω τους το σιρόπι που ψήθηκαν σε αυτό.
- Ανοίξτε τη μικρή μπάλα ζύμης σε ένα ορθογώνιο και κόψτε σε λεπτές λωρίδες.
- Βάλτε τις πάνω από τη γέμιση έτσι ώστε να μοιάζουν με ένα δικτυωτό πλέγμα.
- Αλείψτε με το ασπράδι και τοποθετήστε την πίτα στο φούρνο.
- Ψήστε για περίπου 30 έως 35 λεπτά ή έως ότου η ζύμη πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα.
- Αφαιρέστε, αφήστε να κρυώσει, κόψτε και σερβίρετε.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/tweaked-apple-pasta-frolla/
3.3.3070