Πάστα Φλόρα με Μήλα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Ingredients/ Συστατικά
Για τη Ζύμη
  • 235 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. κρύο βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο αυγού (κρατήστε το ασπράδι για να αλλείψετε τις λωρίδες της ζύμης)
  • ½ κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη Γέμιση
  • 4 μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλα
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
Instructions/ Εκτέλεση
Για τη Ζύμη
  1. Στον κάδο του μίξερ προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε καλά.
  2. Προσθέστε το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρή άμμο.
  3. Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά το αυγό, τον κρόκο του αυγού, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.
  4. Ενεργοποιήστε το μίξερ σας και ξεκινήστε να ρίχνετε σιγά-σιγά το μείγμα αυγών στο μίγμα του αλευριού.
  5. Ανακατέψτε μέχρι η ζύμη να συγκεντρωθεί γύρω από τον μίκτη.
  6. Αφαιρέστε και πριν το απλώσετε σε δίσκο κόψτε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης ώστε να κάνετε τις λωρίδες πάνω από τη γέμιση.
  7. Ανοίξτε τη ζύμη σε έναν δίσκο με διάμετρο περίπου 30 cm προκειμένου να καλύψει τον πάτο και τις πλευρές μιας φόρμας για τάρτα με διάμετρο 24 cm.
  8. Καλύψτε το δίσκο με μία μεμβράνη και τοποθετήστε τον στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα ή όλο το βράδυ.
Για τη Γέμιση
  1. Μπορείτε να κάνετε τη γέμιση, ενώ η ζύμη βρίσκεται στο ψυγείο ή να την αφήσουμε για την επόμενη ημέρα.
  2. Κόψτε τα μήλα περιχύστε με το χυμό λεμονιού.
  3. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλο και το αλάτι.
  4. Πάρτε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  5. Προσθέστε τα μήλα,τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το αλεύρι και το αλάτι.
  6. Ανακατέψτε και αφήστε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, ή έως ότου η ζάχαρη έχει λειώσει εντελώς και τα μήλα έχουν αρχίσει να μαλακώσει.
Συναρμολόγηση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
  2. Βγάλτε το δίσκο ζύμης από το ψυγείο και αφήστε να ζεσταθεί λίγο για περίπου 10 λεπτά.
  3. Πάρτε μία φόρμα τάρτας με διάμετρο 24 cm και βουτυρώστε καλά.
  4. Καλύψετε με τη ζύμη τον πάτο και τις πλευρές.
  5. Εάν η ζύμη κόβεται σε κάποια σημεία δεν υπάρχει πρόβλημα απλά ενώστε τα.
  6. Τακτοποιήστε τα μήλα και ρίξτε από πάνω τους το σιρόπι που ψήθηκαν σε αυτό.
  7. Ανοίξτε τη μικρή μπάλα ζύμης σε ένα ορθογώνιο και κόψτε σε λεπτές λωρίδες.
  8. Βάλτε τις πάνω από τη γέμιση έτσι ώστε να μοιάζουν με ένα δικτυωτό πλέγμα.
  9. Αλείψτε με το ασπράδι και τοποθετήστε την πίτα στο φούρνο.
  10. Ψήστε για περίπου 30 έως 35 λεπτά ή έως ότου η ζύμη πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα.
  11. Αφαιρέστε, αφήστε να κρυώσει, κόψτε και σερβίρετε.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/tweaked-apple-pasta-frolla/