Κοτόπουλο Μπαρδουνιώτικο
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
  • 700 γρ στήθος κοτόπουλο, χωρίς κόκαλα και πέτσα (στην αρχική συνταγή το κοτόπουλο είναι με το δέρμα και το κόκκαλο)
  • 3 κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες (στην αρχική συνταγή χρησιμοποιούνται κρεμμυδάκια στιφάδου)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ψητές κόκκινες πιπεριές ή και Φλωρίνης, κομμένες σε φέτες
  • 1 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
  • 1 ½ φλ. κονκασέ σάλτσα
  • 4 έως 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Τριμμένη γραβιέρα 1 φλιτζάνι περίπου (στην αρχική συνταγή η γραβιέρα είναι κομμένη σε κύβους)
  • 800 γρ. νιόκι πατάτας
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Αν έχετε slow cooker προσθέστε όλα τα υλικά έως και τη ζάχαρη στο σκεύος.
  2. Προγραμματίστε τη σε υψηλή θερμοκρασία και μαγειρέψτε για 2 ½ ώρες.
  3. Αφαιρέστε το κοτόπουλο και τα φύλλα δάφνης και τοποθετήστε όλα τα άλλα υλικά σε ένα μπλέντερ και λιώστε τα σε μια πηχτή σάλτσα.
  4. Ρίξτε τη σάλτσα ξανά στη slow cooker.
  5. Προσθέστε τα νιόκι και το κοτόπουλο στην κορυφή και μαγειρέψτε για 20 λεπτά με μισή ώρα.
  6. Πάρτε ένα πυρέξ ή ένα βαθύ ταψί και τοποθετήστε πρώτα τα νιόκι σε ένα στρώμα.
  7. Απλώστε λίγο τυρί και προσθέστε το κοτόπουλο.
  8. Τελειώστε απλώνοντας το υπόλοιπο τυρί.
  9. Ψήστε στο γκριλ για περίπου πέντε λεπτά, ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  10. Αφαιρέστε, αφήστε για πέντε λεπτά και σερβίρετε.
  11. Αν δεν έχετε slow cooker βάλτε όλα τα υλικά μέχρι και την ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και βράστε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα.
  12. Λιώστε στο μπλέντερ όπως περιγράφω πιο πάνω.
  13. Ρίξτε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, προσθέστε τα νιόκι και το κοτόπουλο και ψήστε για κανένα δεκάλεπτο ακόμα.
  14. Κατόπιν βάλτε τα σε ένα πυρέξ ρίξτε τη γραβιέρα και στο γκριλ για πέντε λεπτά.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/bardounia-chicken-with-gnocchi-in-the-slow-cooker/