Κορμός Με Κρέμα Κάστανο και Σοκολάτα
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
- 4 μεγάλα αυγά
- 50 γρ. φυτικό λάδι
- 150 γρ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 120 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25 γρ. κακάο
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 75 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 57 γρ. νερό
- 375 γρ. κρέμα κάστανου
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 φύλλα ζελατίνης
- 2 κ.σ. σκούρο ρούμι
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 200 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο
- 120 γρ. γάλα
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 2 κ.γ. ζάχαρη άχνη
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
- Πάρτε ένα ταψί με διαστάσεις 38 c X 25 cm και τοποθετήστε μία λαδόκολα.
- Στο μίξερ σας χτυπήστε τα αυγά με το λάδι μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν ένα λευκό χρώμα.
- Ρίξτε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια.
- Κοσκινίστε το κακάο, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, και διπλώστε τα απαλά στο μίγμα των αυγών.
- Ρίξτε το μείγμα στο ταψί.
- Ψήστε το κέικ για 10-12 λεπτά.
- Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στο ταψί για 2 λεπτά.
- Χαλαρώστε τις άκρες του κέικ και μεταφέρτε το σε ένα άλλο αντικολλητικό χαρτί πασπαλισμένο με τη ζάχαρη άχνη.
- Τυλίξτε το κέικ ξεκινώντας από την μικρότερη πλευρά.
- Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
- Σε ένα μπολ με κρύο νερό, προσθέστε τα φύλλα ζελατίνας για να μαλακώσουν.
- Σε μια κατσαρόλα ρίξτε τα 75 γρ. κρέμα γάλακτος και το νερό και φέρτε σε βρασμό.
- Προσθέστε την κρέμα κάστανου και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
- Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε.
- Στραγγίστε τα φύλλα ζελατίνης για να φύγει το νερό και προσθέστε τα στην κατσαρόλα.
- Ανακατέψτε μέχρις ότου διαλυθούν εντελώς.
- Προσθέστε το ρούμι.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και βάλτε το στην άκρη να κρυώσει.
- Βάλτε την κρύα κρέμα 300 γρ. στο μπολ του μίξερ και ανακατέψτε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να πήξει σαν γιαούρτι.
- Με μια σπάτουλα ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος με το μίγμα του κάστανου μέχρι να ενσωματωθούν.
- Βάλτε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες.
- Βράστε το γάλα.
- Σε ένα γυάλινο μπολ τοποθετήστε τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και ρίξτε το ζεστό γάλα.
- Ανακατέψτε να λιώσει η σοκολάτα τελείως και βάλτε στην άκρη.
- Στο μπολ του μίξερ σας ρίξτε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να πήξει και να έχει την υφή του γιαουρτιού.
- Σιγά-σιγά, προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα στην κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα να ενσωματωθούν.
- Βάλτε τη στο ψυγείο για 1 ώρα σκεπασμένη με μία μεμβράνη πάνω ακριβώς στην κρέμα.
- Ξετυλίξτε το κέικ και απλώστε το μεγαλύτερο μέρος από τη γέμιση.
- Ξανατυλίξτε απαλά το κέικ και κόψτε διαγώνια το ¼ του ρολού.
- Τοποθετήστε το μικρότερο κομμάτι να μοιάσει με ένα κλαδί που βγαίνει από τον κορμό.
- Απλώστε την υπόλοιπη γέμιση από πάνω.
- Βάλτε στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθεί περίπου μία ώρα.
- Αφαιρέστε από την κατάψυξη και απλώστε τη μους σοκολάτας.
- Πάρτε ένα πιρούνι και κάντε αυλάκια ώστε να μοιάζει με κορμός δέντρου.
- Βάλτε στο ψυγείο για μια ώρα.
- Διακοσμήστε με κάστανα, καραμέλες και άλλα βρώσιμα Χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Συνταγή για το παντεσπάνι προσαρμογή από το King Arthur Flour
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/christmas-yule-log/
3.3.3070