Κορμός Με Κρέμα Κάστανο και Σοκολάτα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Ingredients/ Συστατικά
Για το Παντεσπάνι
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 50 γρ. φυτικό λάδι
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ. κακάο
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για την Μους Κάστανου
  • 75 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 57 γρ. νερό
  • 375 γρ. κρέμα κάστανου
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 φύλλα ζελατίνης
  • 2 κ.σ. σκούρο ρούμι
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για τη Μους Σοκολάτας
  • 200 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο
  • 120 γρ. γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 κ.γ. ζάχαρη άχνη
Instructions/ Εκτέλεση
Για το Παντεσπάνι
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
  2. Πάρτε ένα ταψί με διαστάσεις 38 c X 25 cm και τοποθετήστε μία λαδόκολα.
  3. Στο μίξερ σας χτυπήστε τα αυγά με το λάδι μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν ένα λευκό χρώμα.
  4. Ρίξτε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια.
  5. Κοσκινίστε το κακάο, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, και διπλώστε τα απαλά στο μίγμα των αυγών.
  6. Ρίξτε το μείγμα στο ταψί.
  7. Ψήστε το κέικ για 10-12 λεπτά.
  8. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στο ταψί για 2 λεπτά.
  9. Χαλαρώστε τις άκρες του κέικ και μεταφέρτε το σε ένα άλλο αντικολλητικό χαρτί πασπαλισμένο με τη ζάχαρη άχνη.
  10. Τυλίξτε το κέικ ξεκινώντας από την μικρότερη πλευρά.
  11. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Για την Μους Κάστανου
  1. Σε ένα μπολ με κρύο νερό, προσθέστε τα φύλλα ζελατίνας για να μαλακώσουν.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε τα 75 γρ. κρέμα γάλακτος και το νερό και φέρτε σε βρασμό.
  3. Προσθέστε την κρέμα κάστανου και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
  4. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε.
  5. Στραγγίστε τα φύλλα ζελατίνης για να φύγει το νερό και προσθέστε τα στην κατσαρόλα.
  6. Ανακατέψτε μέχρις ότου διαλυθούν εντελώς.
  7. Προσθέστε το ρούμι.
  8. Αφαιρέστε από τη φωτιά και βάλτε το στην άκρη να κρυώσει.
  9. Βάλτε την κρύα κρέμα 300 γρ. στο μπολ του μίξερ και ανακατέψτε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να πήξει σαν γιαούρτι.
  10. Με μια σπάτουλα ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος με το μίγμα του κάστανου μέχρι να ενσωματωθούν.
  11. Βάλτε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες.
Για τη Μους Σοκολάτας
  1. Βράστε το γάλα.
  2. Σε ένα γυάλινο μπολ τοποθετήστε τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και ρίξτε το ζεστό γάλα.
  3. Ανακατέψτε να λιώσει η σοκολάτα τελείως και βάλτε στην άκρη.
  4. Στο μπολ του μίξερ σας ρίξτε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να πήξει και να έχει την υφή του γιαουρτιού.
  5. Σιγά-σιγά, προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα στην κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα να ενσωματωθούν.
  6. Βάλτε τη στο ψυγείο για 1 ώρα σκεπασμένη με μία μεμβράνη πάνω ακριβώς στην κρέμα.
Συναρμολόγηση
  1. Ξετυλίξτε το κέικ και απλώστε το μεγαλύτερο μέρος από τη γέμιση.
  2. Ξανατυλίξτε απαλά το κέικ και κόψτε διαγώνια το ¼ του ρολού.
  3. Τοποθετήστε το μικρότερο κομμάτι να μοιάσει με ένα κλαδί που βγαίνει από τον κορμό.
  4. Απλώστε την υπόλοιπη γέμιση από πάνω.
  5. Βάλτε στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθεί περίπου μία ώρα.
  6. Αφαιρέστε από την κατάψυξη και απλώστε τη μους σοκολάτας.
  7. Πάρτε ένα πιρούνι και κάντε αυλάκια ώστε να μοιάζει με κορμός δέντρου.
  8. Βάλτε στο ψυγείο για μια ώρα.
  9. Διακοσμήστε με κάστανα, καραμέλες και άλλα βρώσιμα Χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Notes/ Σημειώσεις
Συνταγή για το παντεσπάνι προσαρμογή από το King Arthur Flour
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/christmas-yule-log/