Πατάτες Ντοφινουάζ
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Συνοδευτικό
Cuisine/ Κουζίνα: Γαλλική
Ingredients/ Συστατικά
  • 1 κιλό καθαρισμένες πατάτες (τις ζύγισα αφού τις καθάρισα)
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ½ φλ. γάλα
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος (μπορείτε να παραλείψετε την κρέμα γάλακτος και να κάνετε το γάλα 2 φλιτζάνια)
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ¾ φλ. τυρί τριμμένο, παρμεζάνα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί. Εγώ έβαλα ένταμ
  • 4 φέτες μοτσαρέλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C.
  2. Διαλύουμε την μουστάρδα στο γάλα.
  3. Κόβουμε με το μαντολίνο, τις πατάτες και το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες.
  4. Σε ένα βαθύ ταψί προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και το ¼ φλ. γάλα.
  5. Βάζουμε τις μισές από τις πατάτες σε μια στρώση, το μισό από το κρεμμύδι πάνω τους το σκόρδο και το βούτυρο.
  6. Πασπαλίζουμε με το μισό από το τυρί.
  7. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο.
  8. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γάλακτος/κρέμας.
  9. Τακτοποιούμε τις υπόλοιπες πατάτες σε μια στρώση και από πάνω το κρεμμύδι.
  10. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μοσχοκάρυδο.
  11. Απλώνουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και τακτοποιήούμε τις φέτες μοτσαρέλας από πάνω.
  12. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα/κρέμα.
  13. Ψήνουμε για περίπου 1 ½ ώρα ή μέχρι οι πατάτες να είναι εντελώς μαλακές και να έχουν αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα από πάνω.
  14. Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε για πέντε λεπτά και σερβίρουμε.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/potatoes-dauphinoise/