Παέγια
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Κυρίως Πιάτο
Cuisine/ Κουζίνα: Ισπανική
Ingredients/ Συστατικά
  • 250 γρ. ρύζι για ριζότο, αρμπόριο ή καρναρόλι
  • 1 πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3 στήθη κοτόπουλο, χωρίς κόκαλα, και πέτσα, κομένα σε χοντρές λωρίδες
  • 500 γρ. Ζωμό κοτόπουλου
  • 100 γρ. ζεστό νερό
  • 5-6 νήματα κρόκου Κοζάνης ή σαφράν
  • 190 γρ. ντομάτες χοντροτριμμένες
  • 100 γρ. αρακά
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τις κλωστές του κρόκου ή του σαφράν στο ζεστό νερό και αφήνουμε να βγάλουν το χρώμα τους.
  2. Παίρνουμε ένα μεγάλο, επίπεδο τηγάνι με διάμετρο 30 cm τουλάχιστον 6 cm βαθύ και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
  3. Σοτάρουμε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά.
  4. Αφαιρούμε και τα κρατάμε στην άκρη.
  5. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα και να μαλακώσουν.
  6. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για ένα λεπτό.
  8. Ρίχνουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε σιγά-σιγά.
  9. Ρίχνουμε το ζεστό νερό με τους μίσχους του κρόκου ή του σαφράν, το ζωμό κοτόπουλου, τα κομμάτια κοτόπουλου και ανακατεύουμε.
  10. Χαμηλώνουμε την φωτιά σε μεσαία / χαμηλή και αφήνουμε να σιγοβράσει χωρίς καπάκι.
  11. Δέκα λεπτά πριν το ρύζι να είναι μαλακό και έτοιμο προσθέτουμε τον αρακά, αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
  12. Αν κολλήσει λίγο το ρύζι στον πάτο του τηγανιού είναι απολύτως εντάξει.
  13. Στην Ισπανία θεωρούν ότι αυτό είναι μια λιχουδιά και λατρεύουν να το τρώνε.
  14. Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να σταθεί για μερικά λεπτά και να απορροφήσει τα υγρά του και σερβίρουμε.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/paella-style-chicken-and-rice/