Πορτοκαλόπιτα
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Ingredients/ Συστατικά
  • 450 γρ. φύλλο κρούστας
  • 4 πορτοκάλια
  • 165 γρ. αραβοσιτέλαιο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 3 αυγά
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλλίνες
Για το Σιρόπι
  • 500 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι βανίλιας
  • 2 φλούδες πορτοκαλιού
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Ξεκινήστε από το προηγούμενο βράδυ.
  2. Βγάλτε τα φύλλα και απλώστε τα στον πάγκο της κουζίνας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο.
  3. Αφήστε τα να μείνουν όλη τη νύχτα να ξεραθούν.
  4. Το επόμενο πρωί.
  5. Θρυμματίστε τα φύλλα κρούστας σε χαρτοπόλεμο.
  6. Φτιάξτε το σιρόπι.
Για το Σιρόπι
  1. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και το φέρνουμε σε βρασμό.
  2. Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά από τη στιγμή που άρχισε να κοχλάζει.
  3. Αφαιρέστε και αφήστε το να κρυώσει ενώ κάνετε την πίτα.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C.
Για την Πίτα
  1. Βράζουμε το ένα πορτοκάλι για περίπου 15 με 20 λεπτά.
  2. Στο μπλέντερ πολτοποιούμε το βρασμένο πορτοκάλι σε έναν λείο πολτό.
  3. Στίβουμε τα υπόλοιπα 3 πορτοκάλια και παίρνουμε τη φλούδα από τα δύο.
  4. Σε ένα μπολ ή στο μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
  5. Ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε στη χαμηλότερη ταχύτητα.
  6. Προσθέτουμε τον πολτό πορτοκαλιού, τη φλούδα πορτοκαλιού, το χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια και ανακατεύουμε στη χαμηλότερη ταχύτητα.
  7. Προσθέτουμε το μπέικιν και ανακατεύουμε απαλά.
  8. Σε αυτό το μίγμα ρίχνουμε σε δόσεις το φύλλο κρούστας αναμιγνύοντας με μία σπάτουλα κάθε φορά να ενσωματωθεί.
  9. Αφού έχουμε προσθέσει όλα το θρυμματισμένο φύλλο κρούστας, το αφήνουμε να μείνει για 5 λεπτά, έτσι ώστε τα κομματάκια φύλλου να απορροφήσουν όσο περισσότερο μίγμα γίνεται.
  10. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ορθογώνιο βαθύ τηγάνι 25 cm X 34 cm.
  11. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι βγαίνει καθαρό και η πίτα έχει πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα στην κορυφή.
  12. Τη βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι καυτή ρίχνουμε με μια κουτάλα το σιρόπι κρύο.
  13. Αφήστε τη να απορροφήσει εντελώς το σιρόπι και να κρυώσει.
  14. Τη σερβίρουμε όπως είναι ή με μία μπάλα του παγωτού βανίλιας.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/orange-pie/