Νηστίσιμο Γαλακτομπούρεκο
 
 
Author/ Συγγραφέας:
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
Ingredients/ Συστατικά
Για την Κρέμα
  • 800 ml γάλα αμυγδάλου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. άγαρ σε νιφάδες (μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα που πουλούν ασιατικά προιόντα και στον Θανόπουλο. Το άγαρ είναι ζελατίνη από φύκια.)
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 30 γρ. νισεστέ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 40 γρ. μαργαρίνη
Για το Σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 20 γρ. γλυκόζη
  • Τα μισά φύλλα κρούστας ενός πακέτου κομμένα στη μέση
  • Περισσότερη λιωμένη μαργαρίνη ½ με 1 φλ. για το βουτύρωμα
Instructions/ Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο τους 175 °C.
Για το Σιρόπι
  1. Σε μια κατσαρόλα pροσθέστε όλα τα υλικά και φέρτε σε βρασμό σε υψηλή θερμοκρασία.
  2. Αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει.
  3. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Για την Κρέμα
  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Όταν η κρέμα πήξει προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε ελαφρά για να λιώσει.
  3. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
  4. Πάρτε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 26 cm ή ένα ορθογώνιο που έχει καναδυο cm μικρότερες διαστάσεις από αυτές που έχουν τα φύλλα σας.
  5. Πασαλείψτε τον πάτο και τα τοιχώματα με τη λιωμένη μαργαρίνη και βάλτε το πρώτο φύλλο.
  6. Αλείψτε το με μαργαρίνη και βάλτε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω.
  7. Συνεχίστε αυτό το μοτίβο μέχρι να χρησιμοποιήσετε τα μισά από τα κομμένα φύλλα που έχετε.
  8. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και την απλώνουμε να πάει παντού.
  9. Αρχίζουμε να βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα όπως κάναμε πριν την κρέμα.
  10. Αλείφουμε και το τελευταίο φύλλο με μαργαρίνη.
  11. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια.
  12. Προσοχή απλά βυθίζουμε το μαχαίρι ώστε να κόψουμε μόνο τα πάνω φύλλα.
  13. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40 με 45 λεπτά ή μέχρι το φύλλο να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  14. Αφαιρούμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστό, με μια κουτάλα, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
  15. Αφήστε το να σταθεί για να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει και στη συνέχεια το κόβουμε και σερβίρουμε.
  16. Μπορείτε πασπαλίσετε λίγη κανέλα στην κορυφή για περισσότερη γεύση.
Recipe by Culinary Flavors at http://www.culinaryflavors.gr/vegan-galaktoboureko/