Νηστίσιμο Γαλακτομπούρεκο
Author/ Συγγραφέας: Κατερίνα
Recipe type/ Τύπος Πιάτου: Επιδόρπιο
Cuisine/ Κουζίνα: Ελληνική
- 800 ml γάλα αμυγδάλου
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. άγαρ σε νιφάδες (μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα που πουλούν ασιατικά προιόντα και στον Θανόπουλο. Το άγαρ είναι ζελατίνη από φύκια.)
- 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 30 γρ. νισεστέ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 40 γρ. μαργαρίνη
- 500 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. νερό
- 20 γρ. γλυκόζη
- Τα μισά φύλλα κρούστας ενός πακέτου κομμένα στη μέση
- Περισσότερη λιωμένη μαργαρίνη ½ με 1 φλ. για το βουτύρωμα
- Προθερμάνετε το φούρνο τους 175 °C.
- Σε μια κατσαρόλα pροσθέστε όλα τα υλικά και φέρτε σε βρασμό σε υψηλή θερμοκρασία.
- Αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς.
- Όταν η κρέμα πήξει προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε ελαφρά για να λιώσει.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Πάρτε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 26 cm ή ένα ορθογώνιο που έχει καναδυο cm μικρότερες διαστάσεις από αυτές που έχουν τα φύλλα σας.
- Πασαλείψτε τον πάτο και τα τοιχώματα με τη λιωμένη μαργαρίνη και βάλτε το πρώτο φύλλο.
- Αλείψτε το με μαργαρίνη και βάλτε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω.
- Συνεχίστε αυτό το μοτίβο μέχρι να χρησιμοποιήσετε τα μισά από τα κομμένα φύλλα που έχετε.
- Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και την απλώνουμε να πάει παντού.
- Αρχίζουμε να βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα όπως κάναμε πριν την κρέμα.
- Αλείφουμε και το τελευταίο φύλλο με μαργαρίνη.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια.
- Προσοχή απλά βυθίζουμε το μαχαίρι ώστε να κόψουμε μόνο τα πάνω φύλλα.
- Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40 με 45 λεπτά ή μέχρι το φύλλο να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστό, με μια κουτάλα, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
- Αφήστε το να σταθεί για να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει και στη συνέχεια το κόβουμε και σερβίρουμε.
- Μπορείτε πασπαλίσετε λίγη κανέλα στην κορυφή για περισσότερη γεύση.
Recipe by Culinary Flavors at https://www.culinaryflavors.gr/vegan-galaktoboureko/
3.3.3070